Проф. Красимир Петров: Изненада е, че в Пловдив падат цените на имотите. Банките продължават да раздават ипотечни заеми "като обезумели"

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (3)
10:33 / 11.01.2024
14114
Очаквам средна обезценка на жилищата от около 15%. Хората са ужасени, но това може да означава просто, че жилищата ще паднат с 5% в номинално изражение и ще имаме една инфлация или обезценка на лева от около 10%, което означава, че ориентировъчно ще имаме около 15% обезценка. Това обясни в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" проф. Красимир Петров, д-р по икономическите науки на Държавния университет по икономика в Охайо.

"Амплитудите, които очаквам, са да паднат някъде от 5 до 10% в номинално изражение, инфлацията също така да бъде някъде от 5 до 10%. Така че оптимистичната прогноза е обезценката, като думата "обезценка“, отново подчертавам, означава "покупателна способност в реално изражение“ да бъде в добрия вариант само 10%, в стандартния вариант – 15%, и в по-лошия вариант – и инфлацията да е 10%, и самите жилища да паднат с 10%. Какво се случи напоследък? Напоследък – вече видяхме, излязоха официални данни на НСИ: В половината от градовете в България цените на жилищата вече падат. Говорим за предходното тримесечие, съвсем официално. Падат и в два големи града. Изненадата е, че падат вече в Пловдив, в който се смяташе, че пазарът е изключително силен, изключително добър. Също така – и в Стара Загора.

Най-добре все още засега се държат в София, но като всеки един балон – и тук това е вече спорна тема. Има ли, няма ли балон, изобщо що е "балон“ и кои са критериите за балон – обикновено балонизираните пазари падат най-много. В предходния балон от 2005 до 2008 г. най-много паднаха в Банско и в "Слънчев бряг“ – това бяха истински балонизираните пазари, също така и във Велинград и в някои други курортни градове. Дори София тогава падна между 30 и 35%, в зависимост от това как се измерва", коментира проф. Петров.

Според експертът до или към момента банките продължават да раздават ипотечни заеми "като обезумели": "Ипотечните заеми са основен фактор за макроикономическата инфлация, включително на сирене, кашкавал, масло и хляб. Т.е. банките, официалната цифра, която не се отрича от нито една банка, и оТ БНБ – ипотечните кредити са скочили с 22% от ноември до последния ноември, за 12 месеца. Това е абсолютно безумен ръст! БНБ се оказва, че се дъни тотално в монетарната политика да озапти и да укроти банките. Съответно тези 22% тотално продължаха да балонизират пазара, особено и най-вече в България. Междувременно, от 4-5 месеца насам се вижда страхотен застой в покупката на жилища. Думата "застой“ означава, че сделките са паднали между 30 и 40%", отбеляза проф. Красимир Петров.

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
Аварии оставиха хиляди в Пловдив и областта без вода в почивния д...
Триумфален успех на ученици от Пловдив в Рим
Предстои реорганизация на градския транспорт в Пловдив. Ще бъдат ...
Желана от цялата държава милиардна инвестиция идва в Пловдив
Удължават булевард в Пловдив с 24 милиона лева
Пловдивско училище отбеляза по атрактивен начин своя патронен пра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).