Приятна изненада за постъпленията в общинската хазна

Автор: Диана Бикова
Коментари (3)
20:02 / 20.02.2020
6305
Приятна изненада за постъпленията в общинската хазна долетя от дирекция "Местни данъци и такси". Данните показват, че от началото на данъчната кампания в банковата сметка на общината са постъпили близо 2.68 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година. Прирастът не се дължи на увеличението на данъчните ставки от 1 януари 2020 г., категорична е шефката на "Местни данъци и такси" Цвета Попова.

- Г-жо Попова, в предишното интервю за Plovdiv24.bg, казахте че в общината започват да влизат по-големи суми. Може ли да кажете конкретни цифри?

- Независимо, че съм с опцията, че няма да съм директор на дирекция "Местни данъци и такси", аз си ги следя тези неща, защото знам кое е важно и, че в период на кампания се засилва паричния поток, което е важно за целия бюджет на община Пловдив. На бюрото си имам справка за приходите към вчерашна дата - 19 февруари. Имам справка и за същия период на миналата година.

- Какво показват тези справки?

- Показват много добри неща. Аз първо съм учудена от цифрите, защото тези дни не можах много внимателно да ги следя. Данните показват, че за един и същ съотносим период, за ресора, за който само аз отговарям, дирекция "Местни данъци и такси" е събрала 2 679 718 лева. И си казвам: "Това ли е ефектът на моята лоша работа?" Че в крайна сметка още в началото на кампанията приходите са толкова добре? Предполагам, че поради тези добри резултати общината успява да функционира и, според мен, да си поема голяма част от разходите. 

- Каква е съпоставката със същия период на миналата година?

- Тази година, към вчерашна дата, сме събрали 9 587 793 лв., а миналата година, към същата дата, сме събрали 6 908 075 лв. Т.е. имаме в повече събрани тези 2 679 718 лв. Увеличението при данък недвижими имоти е с 228 хил., при данъка върху превозните средства - със 771 357 лв., при такса битови отпадъци - със 703 хил., при данък придобиване на имущество - със 724 879 лв. 

Тук веднага може да каже, че е заради увеличението на данъците. Уточнявам, че при ДНИ няма увеличение, при данък превозни средства дори имаме намаляне в размера и пак имаме прираст, а при таксата битови отпадъци имаме увеличение от 20 процента, което направихме тази година. В крайна сметка, този прираст, който аз в момента отчитам по данните, тези 703 хил., може да кажем, че половината от тях са увеличението в размера на таксата битови отпадъци, но другото е повече събрани пари. При данъка върху придобиването, от тези 724 879 лв. повече, относителният дял на увеличението на размера на данъка, знаете, че го увеличихме с 20%, може да се приравни на 313 хиляди. Т.е. отново имам прираст, извън увеличението в размера, в размер на 411 хиляди.

Това е една груба аритметика, която аз сутринта за себе си я направих, за да съм наясно какво се случва. И си казвам: "Ако така се работи лошо..."

- ... цифрите говорят друго.

- От миналия петък съм в този кръговрат на моето служебно положение и не бях толкова детайлизирала приходите. Сутринта, от професионален интерес, погледнах цифрите и се учудих за добрите резултати, които сме показали. Надявам се да се запазят. Когато аз изляза от дирекция "Местни данъци и такси" някой друг може да си припише тези заслуги. Може да питате г-н Кирчев дали знае една цифра от това, което ви казвам.

Тези данни, които по-рано казах, е прираста, събраните в повече пари, в сравнение с миналата година. В някои от данъците имаме прираст заради увеличения размер, но всичко друго е в повече. Аз имам статистика назад във времето и тя показва, че всяка година се увеличават постъпленията. Работи се все по-добре и се събират повече милиони. И в стари, и в текущи задължения.

Затова казвам, че когато някой се изказва по отношение на некомпетентната ми и лоша работа, цифрите говорят друго. 

Сутринта бях много приятно изненадана. Защото винаги сме имали прираст от 200-300 хил., а сега видях 2 милиона и 600 хиляди в бруто сума! В края на месеца ние правим цялостното разпределяне по параграфи, но това са парите и викам: "Уаууу, какво се случва при моята лоша работа!"

- Ще предоставите ли тази справка, макар че е междинна, на г-н Кирчев?

- Практиката досега е била такава, че всеки понеделник ние изпращаме данни какви са събраните приходоизточници. Ние пращаме за МДТ, има и други. Г-жа Чавдарова ги обобщава и се предоставят на г-н Димитров и може би на г-н Кирчев. Тези данни са публични, ние си взаимодействаме между звената и тези пари са в банковата сметка на общината.

Така че, който иска и се интересува в този аспект, особено ръководството, може да се предостави. Както аз се интересувам, моята логика е, че г-н Кирчев също трябва да се интересува. И то не само от "Местни данъци и такси". Защото така се изместват нещата, все едно г-н Кирчев е заместник-кмет на "Местни данъци и такси", а към него има доста неща. А другите приходоизточници? Ако видите бюджета на община Пловдив в приходната част, ще видите колко други видове приходи има - от наеми, от концесии, от какво ли не в другите ресори... Така че малко и тях да ги натиснат, не само мен да тормозят. Всичко е концентрирано върху мен и "Местни данъци и такси". Факт е, че ние имаме най-големият дял, но има и доста други пера, които не трябва да минават под сянката. И те да се гледат малко - да видим и те как работят. Не мога да понеса цялата тежест на община Пловдив в момента.

Обикновено в началото на всеки месец излиза касовият отчет и всъщност тогава цифрите се застопоряват. В момента това е информацията и се надявам тенденцията да се запази и да върви, защото пари на общината трябват. Аз го знам това нещо и това е в плюс на всички граждани, защото, каквото се разходи - трябва да се покрие с тези приходи.

Виж коментарите (3)

Още по темата (79):
22.10.2020 Без специално звено за компостиращата инсталация в ОП "Градини и
паркове"
22.10.2020 Пак прекроиха бюджета на Пловдив
08.10.2020 Поискаха оставката на кмета на Пловдив!
07.10.2020 31 милиона лева дължат хора и организации на община Пловдив
07.10.2020 Здравко Димитров обясни защо не е поканил ДБ на обсъждане
07.10.2020 Грандиозен скандал в Общинския съвет: ДБ и Зико се обиждат на мишоци
Още новини от Новини от Пловдив:
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).