Приключи проверката в църквата "Св. Марина" - няма данни за престъпление

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:59 / 15.06.2012
2311
Окръжна прокуратура Пловдив е приключила проверка, разпоредена с оглед установяване наличието или липсата на данни за извършено престъпление от общ характер по смисъла на чл.278б, ал.1 от НК при извършени ремонтни дейности в катедралната църква "Св. Марина" в Пловдив.

Катедралната църква има статут на недвижима архитектурно - строителна и художествена културна ценност от "национално значение", видно от Раздел "А" "Категория от "национално значение", т.25 от Списък на обявени единични архитектурни, архитектурно - художествени и исторически паметници на културата в Пловдив, публ. ДВ бр.4/1995 г. Поради това обстоятелство всички строителни и консервационно - реставрационни дейности в нея и прилежащата й територия - включително текущи и аварийни ремонти, следва да се съгласуват с Министерството на културата, съгласно разпоредбите на чл.83 и чл.84 от Закона за културното наследство. 

На 21.08.2011 г. е било проведено заседание на църковното настоятелство при митрополитски храм "Св. Вмч. Марина" в състав председател протойерей А. Манолов и членове арх. Н. Митев, инж. З. Ненков, доц. М. Крачанова, Е. Татарлиева и адв. Н. Ангелов. Църковното настоятелство е самостоятелно юридическо лице съгласно разпоредбите на чл.10 ал.2 от Закона за вероизповеданията. По време на проведеното заседание е съставен протокол № 4/21.08.2011 г., от който е видно, че единодушно е било взето решение за извършване на спешен ремонт на покрива и вътрехрамовото пространство в църквата. Съгласно предвиденият в устава на българската православна църква вътрешен църковно - каноничен ред, решението на църковното настоятелство е изпратено за сведение на колективния надзорен орган на Пловдивската епархия - Епархийския съвет. 

Не са установени в хода на проверката данни да е извършено престъпление от общ характер, поради което с постановление от 14.06.2012 г. Окръжна прокуратура гр.Пловдив е отказала да образува досъдебно производство. 

Безспорно по преписката е установено, че извършените ремонтни дейности не са съгласувани с Министерството на културата, съгласно разпоредбите на чл.83 и чл.84 от Закона за културното наследство. Църковното настоятелство при храм "Св. Вмч. Марина" би трябвало да придвижи процедурата по съгласуване, но това не е било направено. В тази връзка 

Законът за културното наследство предвижда административно наказание посочено в чл.200 ал.1 от Закона за културното наследство. С копие от постановлението е уведомен Министъра на културата, който е компетентен да издава наказателни постановления, съгласно чл.229 ал.2 от Закона за културното наследство.

Виж коментарите (1)

Още по темата (17):
05.02.2014 Лъскавите тапети в "Света Марина" още стоят, дори допълниха декорацията
02.03.2013 Глобиха Митрополит Николай за тапетите в "Света Марина"
19.04.2012 Държава и църква трябвало да работят съвместно, а не в конфронтация
12.04.2012 Митрополит Николай: Българските църкви не са паметници, защото са живи!
20.03.2012 Продължава проверката в храма "Св. Марина"
15.02.2012 До 2 седмици прокуратурата решава за "тапетите" в "Св.Марина"
Още новини от Новини от Пловдив:
Богата културна програма, кебапчета и бира в парк "Лаута"
МВР министърът: Какво има да се коментира? Не виждате ли останкит...
Пловдив е един от най-големите доставчици на хранителни стоки
Британски студент, убил моторист, прояви претенции в Пловдив
Вижте как осъмна лобното място на Кристиан и Теодора на бул. "Рус...
Любимци на публиката идват в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).