Приключи образователен проект за ученици от различен етнос

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:23 / 26.02.2011
1382
Приключи един от проектите на ОУ "Княз Александър І" - "Интеркултурното образование – гарант за толерантност и културно опознаване сред учениците от различен етнически произход", който се разработваше и изпълняваше с активното партньорство на Фондация за регионално развитие "Рома" в Пловдив. 

Програмата бе реализирана в продължение на няколко месеца и завърши с експозиция на голяма изложба-живопис, с участието на творби на млади ромски автори от пловдивския регион. На нея бе представена ромската култура и нейното отражение в наши дни, пречупена през погледа на младите ромски ученици. 

Изложбата-живопис бе под надслов "За едно по-добро бъдеще".
В рамките на проекта се проведе и Кръгла маса, на която бяха обсъдени проблемите на интеркултурното образование, отражението на десегрегацията на ромските училища в процеса на интеграция и създаването на предпоставки за културно опознаване и създаване на атмосфера на толерантност сред учениците на Пловдив. 

На финала на дискусиите във форума бе прожектиран филмът "Музика от Столипиново", създаден изцяло от екип на младежки клуб "Рома".

Кръглата маса се проведе в Копривщица, като за нея пристигнаха 40 участника – представители на различни учебни заведения, институции и граждански организации, работещи в сферата на образованието. 

Под формата на дискусии и дебати бяха  представени проблемите и постиженията на проекта за десегрегация. Представен бе и опитът на други общини. 

С помощта на експертите на РИО – Пловдив, Дирекция "Образование и наука" при Община Пловдив и МОН бяха обсъдени възможностите за създаване на реална атмосфера  на толерантност сред учениците от различните етноси, взаимно опознаване на бит, традиции и култура. В дискусиите бяха засегнати и темите за създаването на диалог между родителите от различните етноси, преодоляване на дискриминационното отношение и взаимното приемане.
Чрез участието си в настоящата кръгла маса, образователните институции, училищните ръководства и училищните настоятелства се ангажираха в по-пълна степен към създаването на основа за превръщането й в ежегоден форум, който в началото на всяка учебна година да поставя на открита дискусия проблемите и успехите на образованието. Всички участници се обединиха около мнението, че това е  възможност децата да учат и растат без предразсъдъци на етническа и културна основа. 

Средствата бяха осигурени от Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства  при МОМН.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии
Интересни рокади в пловдивската прокуратура


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).