Приеха съдебно-техническа експертиза за парка зад хотел "Санкт Петербург"

Автор: Диана Бикова
Коментари (1)
17:13 / 22.05.2020
8237
Съдия Величка Георгиева от Административен съд - Пловдив прие на днешното заседание съдебно-техническа експертиза за парка зад хотел "Санкт Петербург", предаде репортер на Plovdiv24.bg

Експертизата е изготвена от вещите лица арх. Румяна Иванова-Николова, арх. Петка Ангелова и арх. Параскева Миленкова. Две от тях - Иванова-Николова и Ангелова, заемат позиция "главен архитект" в общинските администрации на Стамболийски и Хисаря.

В документа се казва, че ПУП-ът в по-голямата си част съответства на действащия Общ устройствен план. Вещите лица уточняват, че ОУП е концепция, а не окончателният вариант и ПУП-ът решава точните граници на урегулираните поземлени имоти /УПИ/. Установено е, че югоизточната част от процесния имот съгласно ОУП е отреден за озеляване, а северната - за обществено обслужване. В окончателния ПУП на V градска част пък е записано, че цялата северна зона е предвидена за озеленяване. Според архитектите, независимо, че има няколко зони в процесния имот, това не означава, че не може да бъде разделян на УПИ, тъй като с инвестиционното намерение се представя архитектурно решение.

Защитникът на бизнесмена Байрям Солак - адв. Иван Демерджиев оспори заключението на вещите лица в частта на изводите, а представителят на община Пловдив - юрисконсулт Ангелов, поиска да бъде прието. В крайна сметка съдия Георгиева прие съдебно-техническата експертиза. 

Юрисконсултът на общината представи решение на Общински съвет - Пловдив, с което се одобрява ПУП-а на V градска част, а адвокатът на бизнесмена поиска всички актове по чл. 135 ал. 3 от ЗУТ, с които се изменя ПУП-а от началото на процедурата до настоящия момент. Съдът разпореди последните документи да бъдат представени 7 дни преди следващото заседание, което е насрочено в края на месец юни.

Съдия Величка Георгиева не прие към делото сигнал на Инициативния комитет за защита на парка зад хотел "Санкт Петербург", тъй като не е страна по производството. Представители на ИК не бяха допуснати в съдебната зала, заради ограниченията във връзка с противоепидемичните мерки в институциите. Десетина човека от ИК останаха пред сградата.

След края на заседанието председателят му Асен Костов заяви пред камерата на Plovdiv24.bg, че се надява съдът да обяви за неоснователна и тази жалба на бизнесмена Байрям Солак. "Ще следим развитието на делото, спазването на закона и ще защитаваме докрай обществения интерес", заяви Костов. Той алармира за нов проблем - паркът не се поддържа и не се коси.

"Задължение на собственика е да поддържа зелените площи, а на общината - да извършва контрол. Не виждам пречка общината да напише предписание, и, ако той не го изпълни, паркът да бъде окосен и да се фактурира. Както го окосиха 3 дни преди изборите, да бъдат така добри да си изпълняват задълженията и след изборите. Да не забравят много бързо обещанията. Да напомним, че идват и парламентарни избори, които не са по-малко важни" - каза Асен Костов.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (171):
23.04.2024 Бетонираха дърво в Пловдив
14.04.2024 Разпродават парка зад хотел Санкт Петербург за 14 млн. лева
06.04.2024 Битката за парка зад хотел "Санкт Петербург" изглежда почти загубена
04.04.2024 Няма да му се размине на бизнесмена, тръгнал да прави ремонт, без да
пита
05.09.2023 Общината придобива парка зад хотел Санкт Петербург?
14.08.2023 Паркът зад хотел "Санкт Петербург" се превърна в развъдник на змии и
гущери
Още новини от Новини от Пловдив:
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...
Кметът на Пловдив свиква партиите на консултации
МВР Пловдив лови нарушители


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).