Приеха Плана за устойчива градска мобилност на Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (1)
19:02 / 02.03.2024
2818
С 30 гласа "за", нито един "против" и 19 "въздържал се" пловдивските общински съветници приеха Плана за устойчива градска мобилност (ПУГМ) на Община Пловдив, предава Plovdiv24.bg.

ПУГМ на Община Пловдив е разработен за периода 2022 - 2032 г., като очертава перспективите пред града и общината за мобилизиране на градските потенциали, привличане на външни ресурси (експертни, материални и финансови) и стимулиране на партньорства за утвърждаване на модели на придвижване, които подкрепят качествената трансформация на градските пространства по отношение на безопасност, здравословна среда за живот и комбиниране на функции в съответствие с претенциите на съвременната градска култура.

Планът има за задача да спомогне за реализацията на мащабни инвестиционни проекти с рамка от десетгодишен хоризонт на планиране, като приоритизира фази и етапи на изпълнение, мерки за разработване и утвърждаване на градски концепции и изграждане на капацитет за бъдещо развитие. Основната цел на ПУГМ е да се постигне устойчива градска транспортна система чрез обезпечаване на достъп до работни места и услуги за всички; подобряване на безопасността и сигурността; намаляване на замърсяванията, парниковия ефект и консумацията на енергия; подобряване на ефективността и ефикасността на транспортирането на хора и стоки; повишаване на привлекателността и качеството на градската среда.

Публичното обсъждане на ПУГМ бе проведено на 12 юли 2023 г. и в законоустановения срок не са постъпили предложения и възражения от заинтересовани лица. 

От групата на БСП поискаха да се създаде работна група от общински съветници, която да направи детайлно актуализиране на представения ПУГМ. Принципна подкрепа изразиха съветниците и от другите по-малки групи в ОбС. След уточнението, че стратегическият документ е отворен и може да бъде променен, което е в интерес на пловдивчани, съветниците приеха първоначалния вариант на предложението.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
От днес за две седмици затварят възлово кръстовище в "Южен"
Българската общност в Мадрид иска директни полети до Пловдив
Млада психоложка се завърна от САЩ, за да възроди емблематично мя...
Сигнал: Разбит път заради поредния строеж в Пловдив
Десетки излязоха на протест на Главната на Пловдив, искат затвор ...
Сигнал: Препятствие пред мол "Пловдив"!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).