При спец акция полицията разби пловдивска банда за източване на дебитни карти

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
12:03 / 23.12.2012
11011
Петима мъже от Пловдив са задържани като заподозрени в изготвяне на скимиращи устройства и извършване на нерегламентирани парични транзакции в страната и чужбина. В хода на специализираната акция, проведена от служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност", са били иззети 5 скимиращи устройства, множество части за банкомати, пластики за клониране на банкови карти и около 30 000 евро.

Операцията бе проведена в четвъртък и петък на територията на областния град след предварително придобита информация, че пловдивчанинът Р.С. /33 г./ изготвял клонирани банкови карти, с които се осъществявали неправомерни тегления на пари от АТМ устройства в България и в страни от ЕС. За изработката на скиминг устройствата мъжът се снабдявал с технически средства и части за тях от София. Също така Р.С. плащал на подбрани от него лица, чиято задача била да поставят скимингите на АТМ устройствата. По този начин той се сдобивал с данни от чужди платежни инструменти и ПИН-кодове и изготвял карти-дубликати, с които се правели незаконните транзакции. На помощниците си Р.С. осигурявал пари за пътуванията, автомобили, неистински документи за самоличност и скиминги.

В хода на разследването служителите от ПИП успели да установят и други четирима мъже от Пловдив, съпричастни към престъпната дейност. Това са М.Г. /28 г./, К.М. /30 г./, А.П. /37 г./ и Д.А. /34 г./. Последният държи съседен на Р.С. офис на бул. "Менделеев", където двамата са задържани в петък около 18,30 часа. Междувременно били арестувани и останалите трима мъже.

При последвали претърсвания във фирмените помещения на Р.С. и Д.А. са били открити общо 5 скимиращи устройства, 77 пластики с магнитни ленти и изписани цифри на тях, представляващи най-вероятно ПИН-кодове; 12 лайсни с монтирани на тях платки и микрокамери, наподобяващи части от АТМ устройство; 3 пластмасови "усти", подобни на вход за банкова карта на банкомат; 12 USB-кабели за зареждане и източване на информация от скимингите. Иззети са също компютърни конфигурации и лаптопи, флаш памети, 12 мобилни телефона и батерии за тях, зарядни устройства, поялници и клещи.

Други 26 пластики с магнитни ленти са били открити в жилщето на К.М, а от селкостопанска постройка в Първенец служителите са иззели още множество части за банкомати, микрокамери и платки.

При проверка в два апратамента, ползвани от Р.С., е била намерена фалшива лична карта с негова снимка и сумата от 30000 евро.

Петимата мъже са били задържани за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 249, ал. 3 от НК. Материалите са докладвани в Окръжна прокуратура - Пловдив, която е постановила 72-часово задържане на Р.С. в ареста.


Виж коментарите (9)
Още новини от Новини от Пловдив:
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).