Президентът Румен Радев идва в Пловдив за 6 септември

Автор: Диана Бикова
Коментари (126)
15:22 / 25.08.2020
10737
Президентът Румен Радев ще присъства на официалното честване на 135-та годишнина от Съединението на България и празник на град Пловдив 6 септември. Държавният глава ще приеме строя и ще произнесе слово по време на тържествената заря-проверка, която започва в 20.30 ч. на пл. "Съединение", научи Plovdiv24.bg.

На церемонията са поканени над 900 гости от разширения официален списък на община Пловдив, уточни за медията ни Мирослав Беляшки - началник отдел "Канцелария на кмета и протокол". Изпратени са покани до всички народни представители, целия Министерски съвет, българските евродепутати, бившите президенти на България и бившите кметове на Пловдив. По традиция на  честването са поканени пловдивският митрополит Николай и представители на всички вероизповедания. 

Приглашение има до председателите на съдилищата и прокуратурата, командирите на различните видове въоръжени сили, общинските съветници от ОбС - Пловдив, олимпийските и световните медалисти, ректорите на пловдивските висши учебни заведения, областния управител и заместниците му, кметовете на общини от Пловдивска област и на общините областни градове в страната, представители на бизнеса, журналисти.

Тържествената част ще завърши с 4-минутна заря, след което кметът Здравко Димитров ще даде прием за високите гости в парк-хотел "Санкт Петербург".

"Ще бъдат създадени условия за безопасност на официалните лица. Всички служби и органи ще работят в пълно взаимодействие за обезпечаване нормалното протичане на събитието", увери Беляшки. Той призова гражданите, които ще присъстват на зарята, да спазват противоепидемичните мерки и препоръча да носят маски, независимо, че е на открито място.

Празненствата ще започнат в 9.30 ч. със старт на традиционния международен мемориален маратон "Съединение" от площата на град Съединение с финал на пл. "Съединение" в Пловдив, като в 12 ч. ще бъде награждаването на победителите. В 10 ч. в катедралния храм "Света Богородица" ще има тържествен мобелен, отслужен от Негово Високопреосвещенство пловдивския митрополит Николай. Венци и цветя ще бъдат положени пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина в 11 ч., а половин час по-късно пред паметната плоча на майор Райчо Николов. 

През деня ще има два празнични концерта на пл. "Стефан Стамболов" пред сградата на общината - от 12 до 13 ч. пловдивчани и гостите на града ще се радват на спектакъла на Фолклорен танцов ансамбъл "Дилянка", а от 18 до 19 ч. - на изпълнителите от група "Мистик". Комитет "Родолюбие" ще направи възстановка на събитията от 6 септември 1885 г. в 19 ч. на пл. "Централен" пред Военния клуб. Възможно е програмата да претърпи изменения предвид динамично променящата се епидемиологична обстановка, за което гражданите своевременно ще бъдат уведомени.

Почистването на паметника на Съединението тази година ще бъде почистван в два поредни дни - на 2 и 3 септември. На следващия ден пък ще бъде генералната репетиция за събитието.

Датата 6 септември е сред най-важните в официалния календар на Република България. След края на Руско-турската освободителна война (1877–1878 г.), Берлинският мирен договор (1878 г.) разделя страната на Княжество България със столица София и Източна Румелия със столица Пловдив. На 6 септември 1885 г. е обявено съединението на двете части на страната, което е сред най-важните в историческото развитие на България.

Паметникът на Съединението е създаден през 1985 г. в чест на 100-годишнината от събитието. Негов автор е скулпторът Величко Минеков. Монументът е висок 12 метра и включва фигура на млада жена, вдигнала над главата си лавров венец. Статуята олицетворява Съединението на България, разперените крила на птица символизират стремежа към единство и порива на българите за свобода на двете разединени части на страната, а венецът е символ на постигнатата победа.

Виж коментарите (126)
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...
Абитуриенти от Пловдив "подариха" рози на покойната си любима учи...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).