ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Престижни награди за двама млади лекари от Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:34 / 02.03.2020Коментари (0)3839
©
Двама пловдивски лекари бяха наградени по време на Трета Педиатрична УНГ конференция, която се проведе в курортния град Хисаря. Д-р Таниел Минков, лекар-специализант в Клиниката по УНГ на УМБАЛ "Каспела" Пловдив, получи обучение при проф. Р. Вебер във Франкфурт, Германия, който е един от експертите в Ринологията и ендоскопската хирургия на носа и синусите. Д-р Денис Милков, специализант по ушно-носно-гърлени болести в същото лечебно заведение, заминава за две седмици в отделение по ушно-носно-гърлени болести в Лион, Франция, където ще има възможността да придобие знания и опит по специалността и ще види организацията на лечебния процес в западноевропейска болница.

След награждаването и двамата млади специалисти споделиха, че конференцията е била изключително полезна за тях – както от теоретична, така и от практична гледна точка.

"Третата педиатрична конференция представи много събития, които бяха интересни за мен. Няма да успея да изброя всички презентации, които ми харесаха, но желая да споделя, че бях впечатлен от участието на специалисти от множество различни дисциплини, които освен презентатори, се включиха в ползотворни дискусии. Една такава дискусия представляваше кръглата маса на тема кохлеарната имплантация в България, която разгледа настоящите успехи и предизвикателства за тази процедура с огромно социално значение. Присъствието ми на тези събития ме научи на множество практически полезни неща и насочи вниманието ми към бъдещото развитие на ушно-носно-гърлените болести", коментира Денис Милков.

Неговите планове за развитие на този етап са да се изгради като специалист по ушно-носно-гърлени болести, който е способен да предложи най-доброто от съвременната медицина на своите пациенти. Възнамерява също да вземе активно участие в научно-изследователски дейности, които да допринесат в профилактиката на болестите и тяхното лечение.

За д-р Таниел Минков най-важно в момента е придобиването на специалност.

"Но, разбира се, и да не спирам да надграждам - с малки, и надявам се - големи стъпки. Същото пожелавам и на всеки един колега", казва той.

И двамата млади лекари се затрудняват да дадат категоричен отговор какво е нивото на здравеопазването у нас.

"Както останалите държави, има показатели, по които сме лидери, но и други, за които е необходимо да положим повече усилия, за да подобрим. Така например достъпът до здравни грижи при нас е изключително добър. Също така е необходимо да се отдаде повече внимание на повишаване на здравната култура на населението и профилактиката на заболяванията", смята д-р Милков.

Колегата му пък допълва, че здравеопазването навсякъде по света трябва да е един от основните приоритети за развитие на държавата.

"Ако трябва да изброяваме негативи – да, има ги - както за работещите, така и за пациентите. Но такива неща има навсякъде по света. Като оставим настрана факта, че медицината се нуждае от огромни финансови средства, може би по-добрата информираност на пациентите, по-гъвкава организация и комуникация между отделните звена в здравеопазването, биха вдигнали поне с една идея нивото. Като цяло, колективният стремеж към подобряване не трябва да спира", казва д-р Минков.

Що се отнася до мотивите им да останат в България, и двамата посочват семейството и близките си. "Един лекар, преди да замине, трябва добре да премисли нещата, които ще спечели и загуби. Важно е младият лекар да попадне на правилното място, което ще му позволи да се научи и развива като качествен кадър, не на ниво държава, а на ниво конкретно отделение. Аз имах късмета да попадна в колектив, сред който се чувствам добре и от който мога да науча много. От тук нататък желанието ми е да ходя на обучения за кратки периоди, като това в Лион, за да мога да придобия опит и знания, чрез които впоследствие да помогна на хората у нас", категоричен е д-р Денис Милков.

Д-р Таниел Минков допълва, че основните бази на обучение у нас актуализират технологичното си оборудване, което дава възможност да се настигнат световните тенденции в диагностиката и лечението. От друга страна местоположението ти не трябва да те спира да следваш добрата медицинска практика.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: