Прекратиха делото на протестиращите от Кючука

Автор: Адриана Георгиева
Коментари (15)
10:52 / 22.01.2020
9724
Делото на протестиращите против презастрояването в район "Южен", което трябваше да е утре в Административния съд е прекратено, научи репортер на Plovdiv24.bg. Вижте какво съобщават от Инициативния комитет:

"Заседанието, което беше насрочено за 23.01.2020 г. е отменено. Служебно, без да бъдем дори поканени да присъстваме на решението, уважаемият състав на Административен съд Пловдив е определил че: "жалбата е подадена при липсата на правен интерес, тъй като жалбоподателят не попада между изчерпателно посочените от закона заинтересувани лица“...

Според решението на съда аз, жалбоподателят Димитър Колев, председател на сформирания от засегнатите блокове Инициативен комитет, който притежавам ограничено вещно право върху имотa на сградата, в която е апартаментът ми, нямам правен интерес относно това, което се случва под прозореца ми.

Съдът определя, че тъй като всеки от нашите жилищни блокове е разположен върху самостоятелен поземлен имот с граници, които съвпадат с контурите на сградите, между нашите блокове и имотът, който в момента се застроява (56784.530.1882) има друг имот – 56784.530.2389, който е изцяло общинска собственост и който се явява единствен съседен имот на ПИ 56784.530.1882. Този имот по същество представлява трансформатор и съдът дефакто отсъжда, че въпреки съществуващите многоетажни блокове в непосредствена близост (10-15 метра) с настоящия строеж, където живеят над 1000 души, единственото засегнато "лице“ е трансформаторът. Така са елиминирани всички собственици на жилища и на права за строеж в УПИ I като жалбоподатели. 

Ние считаме, че в отсъждането са смесени са понятията Поземлен имот и Урегулиран поземлен имот и неправилно са отнесени към понятието заинтересовано лице. Това Определение със своята недобросъвестност и безотговорност минава всички граници. По логиката на съдията, всяко УПИ може да се раздели на N на брой отделни поземлени имоти, които след това да се урегулират с произволни параметри на застрояване и никой от реално засегнатите не може да обжалва. Никой няма право да оспори тази логика на съдията, защото неговите тълкувания не подлежат на контрол от друга институция. Ние от Инициативния комитет срещу застрояването на ПИ 56784.530.1882 считаме, че това определение е безотговорно спрямо цялото общество. Това е във вреда дори и на частния инвеститор, който сега строи в нашето между блоково пространство. По логиката на съдията, утре, между нас и неговия новичък блок може да изникне ивица от сгради. С кадастрални еквилибристики нито ние, нито той ще може да направи каквото и да било, защото всички ще се окажем "незаинтересовани лица“ и съседи на 20-сантиметрови ивици, дефинирани като поземлени имоти. Това може да продължи до безкрай. Считаме, че такава практика е пълна анархия и обезсмисляне на ЗУТ и на Закона за кадастъра и имотния регистър. Всеки ще си купува имот и ще го разделя на колкото си иска и каквито си иска отделни имоти, като изолира съседите си с няколко сантиметрови ивици-имоти. Всички съседи ще се оказват "през имот“ и "незаинтересовани лица“. 

Изникват следните въпроси:

1.След като всички ние не сме заинтересовани лица защо тогава сме уведомявани за бъдещия строеж в карето зад Юбилейния през 2005 г.

2.След като всички ние не сме заинтересовани лица защо през 2018 г. всички ние получихме съобщението за бъдещ строеж на мястото на стария Супермаркет на ул. Бугариево?

3.Защо е насрочено съдебно заседание при открити врати, което след това внезапно се отменя? Защо то изобщо беше стартирано, ако аз нямам правен интерес?

4.Защо като носители на ограничени вещни права в УПИ I не сме били уведомени за установяването на толкова много отделни поземлени имоти в рамките на УПИ-то?. Не е ли редно при разделяне на един имот на няколко по-малки всички собственици да дадат съгласието си за това?

5.Как ще бъдем защитени и ние и бъдещите наши съседи в новия блок от евентуално обособяване на имот в ивица като това на примерната схема по-долу?

Не на последно място с това "Определение“ съдът заявява че всички ние над 1000 човека сме незаинтересовани лица и това може да бъде възприето като вредна практика и за всички подобни казуси из целия град. Това значи че с такова тълкувание всяка администрация, склонена да прикрива недобросъвестни инвеститори, е с отвързани ръце откъм злоупотреби. И никой не може да възразява защото не е заинтересован. 

Ние очакваме от съда да се занимава с проблемите по същество, очакваме справедливо правосъдие, очакваме върховенство на правото. Това отсъждане е СРАМ за тези които са призвани да защитават обществения интерес, а не го правят. 

Смятаме да обжалване решението на Административен съд Пловдив пред Върховния административен съд в рамките на законовия срок."

Виж коментарите (15)
Още новини от Новини от Пловдив:
Порой се изля над Пловдив
Предупредиха жителите на район в Пловдив заради този мъж
Безплатна "синя зона" в Пловдив
Пловдивчанин измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).