Предстои традиционният годишен концерт на катедра "Хореография" при АМТИИ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:57 / 16.05.2016
4904
На 23 май (понеделник) от 18.30 часа в залата на Градския дом на културата "Борис Христов" в Пловдив ще се проведе традиционният годишен концерт на студентите от катедра "Хореография" на АМТИИ. 

В програмата са включени изпълнения на студентите от специалностите "Българска народна хореография" и "Съвременни танцови техники". Гост на събитието е ФТА "Седенчица".

Спектакълът "Списъкът с моите желания" на танцьорите от "Съвременни танцови техники" е под хореографията на Боряна Иванова, Гергана Колева и Маргарита Веселинова. Вълнуващото танцово повествование в три действия е дело на възпитаниците на доц. д-р Желка Табакова и проф. Хикмет Мехмедов.

Специалността "Българска народна хореография" ще представи сценично-разработения обичай "Еньовден от с. Боженци" и танците "Гераците", "Тракийски мъжки танц", "Вода", "Сестра брата кани на вечеря" и "Силата на любовта". Хореографи са студенти от първи до четвърти курс БНХ под ръководството на проф. д-р Даниела Дженева, проф. д-р Антон Андонов, гл. ас. д-р Рослана Моравенова, ас. Светлана Станева и ас. Димо Енев. 

Катедра "Хореография" е основана от класика на българската хореография професор Кирил Дженев през 1974 г. Така за първи път в България се поставя началото на висше хореографско образование със специалността "Хореографска режисура", преименувана през 1986 година като "Българска народна хореография". 

По този начин се поставят основите на едно явление, което няма аналог във фолклорната хореография - образование за творци и педагози, здраво стъпило върху народните традиции, развиващо науката за българската народна хореография в съчетание с най-съвременните световни форми на танцовото изкуство.

През годините на своето съществуване катедра "Хореография" се развива и придобива все по голяма популярност сред младите хора, занимаващи се с танцово изкуство. Това е обусловено от атрактивните специалности, които се изучават в нея, съобразени с нуждите на един бъдещ творец: Българска народна хореография, Балетно изкуство, Съвременни танцови техники, Арт мениджмънт, PR на арторганизации и Аниматор изкуство в туризма.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
За високи стандарти и предимство при финансирането в културата се...
Пенсионер стана за резил в Пловдив, арестуваха го
Стреляха по градски автобус в Пловдив
Световноизвестна пловдивчанка направи голям жест
Най-вкусният фестивал в Пловдив се завръща
Шофьор на BMW с брутални действия към колега, просна го на земята...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).