Предстои XIII издание на Международния фестивал за франкофонска песен

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:07 / 04.05.2016
1394
Наближава откриването през юни на най-големия музикален форум на Балканския полуостров за мелодични шансони - тринадесетото издание на Международния фестивал за франкофонска песен "Златен ключ" - Пловдив 2016. Тази година той минава под знака на 25-годишния юбилей от възстановяването на "Алианс Франсез" в Пловдив.

"Алианс Франсез" Пловдив организира това събитие, включено в културния календар на община Пловдив, а както повелява традицията - негов водещ ще бъде самият основател на Фестивала и Кавалер на Академичните палми Бернар Руо. Всички концерти на тазгодишното издание ще са в залите на Градския дом на културата "Борис Христов". 

Група от 14 души общинари от френския гр. Коняк идват в града, за да видят на терен евентуални възможности за участия през 2019година, когато Пловдив ще е Европейската столица на културата. 

През фестивалната седмица на площад "Стефан Стамболов" пред Общината, пловдивчани и гостите на града ни ще имат възможността да се докоснат до Франция, до нейните технически и културни аспекти.

Изложението ще включва от френски автомобили през козметика до възстановка на българска розоварна. Безплатни прически, много изненади, томболи, тестове, демонстрации и спрейнги очакват всички посетители. 

Във връзка с предстоящото ротационно председателство на България през 2018 година на Съвета на Европейския съюз се забелязва също и една тенденция към засилване на интереса не само за обучение, но и за работа с френски език в Европейските институции.

Във Франция, като една световноизвестна туристическа дестинация, се наблюдава ръст на търсенето и предлагането на работни места в сферата на туризма, услугите и земеделието. Причината за тези високи параметри е, че сертификатите, издавани от "Алианс Франсез", са съобразени с общоевропейската езикова рамка и се признават за работа в чужбина, както във Франция, така и в други франкофонски държави. 

"Алианс Франсез" прави всичко възможно и полага неимоверни усилия за това да се случват неща в Пловдив и да се прави реклама на града ни по света", сподели Теофана Брадинска, почетен консул на Република Франция и директор на "Алианс Франсез". 
 
Сред звездните имена, които ще открият фестивала, е и Антония Маркова - гласовитата пловдивска прима, първият лауреат на Фестивала "Златен ключ", която ще изненада публиката с изпълнения от излезлия съвсем скоро първи свой самостоятелен албум и перфектно сценично представяне. 

Към последните национални лауреати, Нели Солакова, Евгени Лисенко и Николай Григоров ще се присъединят и много международни гости, които пристигат в града ни специално, за да бъдат част от трепетните фестивални дни. Това са чаровните и талантливи изпълнители от Франция, Турция, Украйна, Словакия, Румъния и Армения.

Всички концерти на Фестивала "Златен ключ"- Пловдив 2016г. са с вход свободен, какъвто е форматът на проявата във всички държави по света, и са с изключителното съдействие на община Пловдив. Поканени са гражданите и гостите на града да се насладят на френския шансон.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Дърво е премазало кола след силната буря в Пловдивско
"Мерцедес" се заби в дърво в "Смирненски"
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Пловдив изпревари Варна по население
"Смирненски" е непроходим! Шофьори: Изведнъж всичко спря, този пр...
Прокуратурата се самосезира заради мутренските изпълнения на буле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).