Предизвикаха пловдивчани с кобилица и менци

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
17:40 / 18.09.2016
6914
Пловдивчани са предизвикани да премерят сили в състезание с... кобилица и менци. 

Инициативата е нова за града под тепетата. Провежда се за първи път тук и е част от Празниците на Стария град, предаде репортер на Plovdiv24.bg

Сръчност, бързина и най-малко разплискано количество вода ще са решаващи за избора на победителя, а награди ще има за всички, разказа една от организаторките на веселото събитие Николина Тевекелева. 

"С надпреварата за най-добър водоносец се опитваме да пренесем част от българския бит от миналото днес", споделя Николина. 

По думите й водеща е символиката не само на водата, която е жизненонеобходима за живота, но и на менците, тъй като точно край кладенците са се случвали много любови. 

"Кобилицата пък е била чисто женското средство за самоотбрана", припомня любопитни факти от миналото тя. 

Надпреварата се провежда от няколко години в Хисаря, където си има твърди фенове, някои от които вече са заявили, че ще дойдат специално до Пловдив. През годините участниците до толкова сериозно са приели предизвикателството, че се е стигало и до емоционални оспорвания на резултатите, връща лентата Николина.

От практична гледна точка и от съображение за сигурност обаче решилите да се включат в състезанието няма да използват менци, а пластмасови кофички. 

Състезанието за най-добър водоносец ще се проведе в градинката до Джумая джамия на 22 септември, записването започва в 14,30 часа, стартът е от 15 часа.

"Ще бъде весело, ще има емоция. Ще се постараем никой да не бъде разочарован", обеща Николина Тевекелева и прикани пловдивчани да се включат, като успокои, че за това състезание няма нужда от специална подготовка освен желанието. 


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Поредна промяна в МВР-Пловдив, завръща се стар началник
Интересно събитие, посветено на семейството, ще се проведе в Плов...
Илхан Кючюк в Пловдив: ДПС иска обединение и стабилност за една п...
Възрастна жена почина в болница в Пловдив, има арестуван
Откриват най-новата детска градина в "Тракия"
Доц. д-р Пламен Цоков вече не е между живите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).