Преди 130 години oт Пловдив започва нещо значимо

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:25 / 13.04.2022
2618
Технически университет-София, филиал Пловдив и специалност "Авиационна техника и технологии“, с подкрепата на Община Пловдив, НТС с ДТН – Пловдив и Латекоер – България, организират поредица от събития на 15 април (петък), с които се отбелязват 130 години от първия полет с балон над град Пловдив и началото на въздухоплаването в България и Международния ден на авиацията и космонавтиката.

Началото на програмата е от 14.30 ч. в III учебен корпус на Технически университет, филиал Пловдив, (вход от ул. Кръстьо Пастухов) с откриването на събитие и презентация на тема "Начало на въздухоплаването в България“, представена от доц. Атанас Начев от Филиала.

В 16.30 ч. до фонтана на Деметра в Цар Симеоновата градина, е предвидено откриване на изложба "Начало на въздухоплаването в България – 1892 г.“. Изложбата е подготвена с материали, любезно предоставени, от фонда на Народна библиотека "Иван Вазов“ в Пловдив, и с художеството оформление и дизайн на Златка Бръшкова и Георги Райнов, студенти в Технически университет, филиал Пловдив.

В 17.00 ч. в пространството на ул. Гладстон 10 ( широкото пространство от северната страна на Цар Симеоновата градина) ще бъдат осъществени демонстрационни полети с балон с горещ въздух. Демонстрациите ще бъдат на метри от мястото, на което преди 130 години, пред гостите на Първото световно земеделско-промишлено изложение в град Пловдив, е изпълнен първия полет с балон. В небето над града, тогава, се издига френския въздухоплавател Йожен Годар със своя сферичен балон "Ла Франс“.

В специалност "Авиационна техника и технологии“ се обучават студенти, бъдещи авиационни инженери с национална и международна реализация. Завършилите специалността могат да работят в ръководството на въздушното движение, авиокомпании, летищни комплекси, авиационни фирми и в авиоремонтни и авиопроизводствени компании.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани гневни на новите порти на Източната порта: Като в зат...
В Пловдив жена получи бяла роза - някои разчетоха това като злове...
Пловдивчанка за Централна поща: Огромното й постмодерно туловище ...
Община Пловдив дава близо 2 млн. лв. за контрольори за лечебните ...
Музеят на авиацията с вход свободен днес
Единственият булевард в Пловдив, по който не минават автобуси?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).