Празник на царския орел в Пловдив

Автор: Васил Динев
Коментари (0)
08:59 / 25.06.2019
1622
На 27 юни от 17:30 до 20:30 часа на Бунарджика в Пловдив Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) организира празник на царския орел. Датата не е случайна – 27 юни бе избран за Национален ден на орела по време на кампанията "За да има орли“, която БДЗП организира, за да насочи общественото внимание към тези величествени, но все по-редки птици.

До паметника на Васил Левски БДЗП кани малки и големи да се включат в обиколките за наблюдение на птици в парка, богат на над 100 вида. В обособената част всеки ще може да разбере лесно ли се пази равновесие върху въже – символ на опасните за птиците електропроводи, и да се впусне в свой кратък полет с батут. Творчески настроените ще могат да оцветят специално създадената рисунка на царски орел от художничката Александра Илиева от Inspire Bulgaria.

Кулминацията на празника е строеж на реално по размери гнездо на царски орел – внушителният трон на властелина на небесата. Инсталирането на изкуствени гнезда за царски орли е реална природозащитна дейност, която е част от усилията на БДЗП за възстановяване на хранителните и гнездови местообитания на вида, от който у нас са останали едва 29 двойки.

Събитието се организира в рамките на LIFE проекта на БДЗП "Земя за царския орел“ с подкрепата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).