Познахте ли кое е това тепе на Пловдив?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
07:58 / 25.12.2022
8119
Можете ли да познаете кое е това тепе на Пловдив. Снимка от въпросното място е публикувана във фейсбук групата Акция “Фото Пловдив" от Кръстьо Белев, видя Plovdiv24.bg.

Оказва се, че кадърът е направен през август 1941 г. Тепета е едно от най-емблематичните за Пловдив. Става въпрос за Бунарджика. Разликата, която е най-фрапантна и красноречива, е липсата на паметника Альоша.

През годините монументът е предизвиквал и разделял обществото по отношение на това дали да бъде премахнат. Това искат голяма част от пловдивчани, не по-малка част от тях искат той да остане, като спомен от миналото.

Статуята е издигната е през 1954 – 1957 г. от архитектите Борис Марков, Петър Цветков, Николай Марангозов, скулпторите Васил Радославов, Георги Коцев, Иван Топалов, Александър Занков и каменоделците Сашо Спасов, Вълчо Кадийски, Григор Михов. Прототип на статуята е руският войник Алексей Иванович Скурлатов (1922 – 2013).

Така или иначе все още не се е намерил пловдивски кмет, който да доведе неговото събаряне докрай, а с годините това става все по-скъпо начинание, което заради ограничения си бюджет Община Пловдив не може да си позволи.

Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).