Повече от 60 събития за празниците на Стария град

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:47 / 17.09.2016
2423
Празниците на Стария град тази година ще са под мотото "Минало несвършено..". Започват на 19 септември и продължават до 25 септември, неделя. Включват повече от 60 събития - концерти, изложби, уъркшопове, пленери, детска програма, състезания и много изненади. 

В рамките на празниците ще се проведе и традиционния Есенен панаир на занаятите. Заради многото планирани събития, шатрите със занаятчиите ще са позиционирани на Узун чаршия (малката главна) и в кв.Капана. 

Официалното откриване на празниците на Стария град 2016 е на 19 септември в 19 часа на Античния театър, с концертът "ЗАЕДНО", в който ще участват три от най-известните професионални фолклорни български ансамбъла - ФА"Тракия" Пловдив, ФА "Родопа" - Смолян и Северняшки ансамбъл "Плевен". Входът за публика е свободен!

Откриването на Есенния панаир на занаятите ще започне с традиционното празнично шествие от Етнографския музей по калдъръма на Стария град до площад "Римски стадион" на 22 септември, в 17:30 ч.

Точно в 18:00 ч. ще се даде началото на "Есенния панаир на занаятите", с програма на Площад "Римски стадион". Едновременно ще започнат пленера по грънчарство, "Вкус и аромат от Стария град" и много интересни демонстрации и вкусни дегустации.

В забавното състезание "С менци за вода" могат да се включат всички желаещи на възраст 18 години и нагоре. Водоносците ще пренасят менци на кобилица, ще се състезават за най-бързо време, като трябва да не разливат водата от съдовете. Състезанието има за цел да пренесе част от миналото в нашия съвременен бит по забавен и интересен начин. 

"Символиката на кобилицата е свързана с водата - жизнено необходима за живота ни, но и с любовта, позната е дори като средство за гадание.

Състезателите са в 2 категории - мъже и жени, в които освен наградите за 1-во,2-ро и 3-то място, са осигурени награди и за всички участници", разказа Николина Тевекелева. 

"Празниците на Стария град започнаха през 2012 г. като еднодневно събитие, без бюджет, но с много емоция, хъс, любов, съмишленици, с подкрепа от страна на приятели и от медиите. 

Сега празниците са цяла седмица, през която се показват моменти от пловдивската история, от българските ни корени и традиции, представят се лица и хора, които са отдали труда и усилията си за възраждането на Стария град. 

Събитията и начинът по който се случват, от подготовката до реализацията изпълват със смисъл мотото ЗАЕДНО. Това не е просто дума, а философия", каза заместник-кметът Амелия Гешева

"Винаги след приключването на този формат се раждат нови взаимодействия и партньорства, провокират се нови идеи и се зараждат приятелства. Това ме прави истински щастлива" сподели още заместник-кметът.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Кметът на "Южен" с апел към жителите на района
Той се завърна: Нагъл шофьор отново паркира в абсолютно нарушение...
Кандидатите на ГЕРБ в Пловдив: Транспортът трябва да е национален...
Пловдивски бизнесмен към шефа на полицията: Ще изляза на протест ...
Мощна офанзива на "Модър-Царевец"
Важни срокове за гласуване в подвижни секции, по настоящ адрес и ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).