Посланикът на Израел ритуално пали свещите за Ханука в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:54 / 17.12.2014
3075
Председателят на Израелско-Българския институт и почетен консул на държавата Израел у нас д-р Невен Енчев ще запали свещите на Ханука заедно с посланика на Израел Н.Пр. Шаул Камиса Раз и представители на еврейската общност. 

Тържествената церемония е днес от 18 ч. в сградата на ОЕ "Шалом" на ул. "Христо Г. Данов" в Пловдив.

Организатори са Израелско-Българският Институт, Организацията на евреите в Пловдив и Посолството на Държавата Израел в България. Поканени са кметът Иван Тотев, областният управител Розалин Петков и техните екипи, дипломати и почетни консули в Пловдив, депутати, духовни водачи, бизнесмени и представители на културната общественост.

Ханука е празник на светлината и се празнува 8 дни. Първата свещ ще бъде запалена в София тази вечер, където гост ще бъде президентът Росен Плевнелиев. В Пловдив утре ще бъде запалена втората.

Празникът води началото си от историята за съпротивата срещу опитите за насилствено елинизиране на еврейския народ и въстанието от 164 г. преди новото летоброене. Легендата твърди, че когато бунтовниците се подготвяли за ритуала по осветяването на храма, успели да намерят само една друза (малко съдче, в което се съхранявало миро) с масло, което щяло да стигне само за един ден.

С упование в Словото на Господа, те запалили менората и по чудо маслото не свършило. Светилникът продължил да гори през всичките осем дни на празника. За евреите истинският смисъл на празника е победата на шепа еврейски бунтовници над най-силната тогавашна армия, завладяла целия Изток.

След запалване на свещите в Пловдив деца от българската е арменската общности ще изнесат музикална програма.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Водачи: Нещо страшно е на "Пещерско шосе" в момента
Изключително нагла и срамна постъпка на мъж и жена в Пловдив. Не ...
Иван Петков: Не било Ден на Победата, а било Ден на Европа…
Дърво е премазало кола след силната буря в Пловдивско
"Мерцедес" се заби в дърво в "Смирненски"
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).