Посланици на 19 държави почистиха мозайките на Голямата базилика

Автор: Мария Морунова
Коментари (5)
13:17 / 11.06.2019
6020
Посланици от 19 държави заедно с кмета на Пловдив почистиха с четки една от емблематичните мозайки на Епископската базилика на Филипопол. Тази символична дейност бе последната част от официална церемония, на която посланиците отправиха своите послания и пожелания за общото ни бъдеще с вяра в споделените ни ценности на разбирателство, уважение и единство, предаде репортер на Plovdiv24.bg

Градена камъче по камъче и ръка за ръка, Епископската базилика на Филипопол ще отвори врати през септември тази година след стотици години на почти непрекъснато съществуване. А в България, когато се гради една сграда и строежът стигне до билото на покрива, се прави т.нар. викане, при което се отправят благодарности и благопожелания. Подобен обичай има и в много други страни по света. Именно заради този обичай в Пловдив се състоя отправянето на пожелания.

"Вярваме, че Епископската базилика на Филипопол ще се превърне не само в удивителна историческа забележителност, но ще бъде културен, туристически и общностен център. Отправените послания ще вдъхновяват много поколения напред", заяви в откриващата си реч Нанси Шилър, президент на фондация "Америка за България".

Именно тя отправи първото послание, което бе всъщност цитат на думите на Васил Левски - "Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност". Тези думи са написани от Левски до Любен Каравелов на 25 юли 1872 година.

Послания отправиха още посланиците на Австрия, на Великобритания, на САЩ, на Албания и други. Плоча с думите на Левски ще бъде монтирана на една от стените на базиликата, когато тя бъде завършена.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (5)

Още по темата (220):
06.04.2024 Огромен срам! Родители, озаптете си отрочетата!
22.02.2024 Висока оценка: Епископската базилика на Филипопол става част от стоте национални туристически обекта
11.02.2024 Десетки служители на НСО завардиха Епископската базилика, вижте защо
27.07.2023 BBC заснеха филм за Епископската базилика на Филипопол
26.07.2023 Епископската базилика отваря врати за архитектурна работилница за деца тази неделя
05.07.2023 По 250 души на ден посещават Епископската базилика на Филипопол
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).