Полицейски кучета "заловиха" опасен престъпник в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:00 / 24.03.2017
8604
Отлично обучени полицейски кучета от породите немска овчарка и малиноа успяха да "заловят" опасен престъпник в Пловдив, да надушат къде в колата си е скрил дрога, след което да "арестуват" и неговия съучастник. Цялата акция, по време на която партньорите на четири лапи на истинските полицаи показаха какво могат, бе в рамките на честването на 52 години от създаването на база "Питомник" в Пловдив.

"Базата е създадена през 1965 година, като в началото й е имало само една малка сграда със само 4 полицейски кучета с водачи. През 70-те години биват назначени още 12 водача със служебни кучета и тогава бил назначен първият началник Стефан Бочуков", разказа за създаването на база "Питомник" старши инспектор Виктор Празов - началник група "Водачи на служебни кучета".

В момента питомците под пагон в пловдивската областна дирекция на МВР са 30 кучета с 20 водачи. От песовете има и такива, които са обучени да бъдат универсални - за охрана на масови мероприятия, за задържане на лица, за издирване на хора и работещи по следа.

Има обаче и кучета, обучени да откриват наркотични и взривни вещества. Полицейските кучета в Пловдив през 2016г. са участвали в 180 най-различни акции.

Миналата година те с водачите си са участвали в международно състезание в Берковица, по време на което пловдивските полицаи на 4 лапи са обрали всички първи места в различните дисциплини: задържане на лице, намиране на изгубен човек и за откриване на наркотични и взривни вещества.

"Почти по половин ден отнема всяка една тренировка, за да може кучетата да достигнат до това професионално ниво, на което са. На Балканския полуостров пловдивските полицейски кучета са най-добри и са най-подготвени", казва ст.инспектор Празов.

Той уточнява, че по принцип служебното куче се води по документи помощно средство. "Но самите водачи си ги приемат като техни партньори, гледат си ги вкъщи. Те са едно цяло. Не могат без тях. Кучето е част от тяхното семейство. В тази служба, в тази професия, ако не си обичаш кучето, нямаш място при нас", е категоричен ст. инспектор Виктор Празов.



Източник: Агенция "Монитор"

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).