Показват на пловдивчани бъдещата визия на Цар Симеоновата градина

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
08:35 / 04.06.2013
5253
Изложба, показваща визията на Цар Симеоновата градина след предстоящата реконструкция, е подредена пред Община Пловдив, видя репортер на Plovdiv24.bg. Пловдивчани и гостите на града могат да видят 3D фотосите и графиките, които са част от проекта за градината, подредени са и снимки от създаването на съоръжението. Целта е гражданите да се запознаят визуално как ще изглежда паркът след реализацията на проекта.

Както вече писахме, договорът за финансирането на реконструкцията на Цар Симеоновата градина вече е факт. Очаква се реалните строителни и ремонтни дейности в градината да стартират през октомври тази година.

С реализацията на проекта за Цар Симеоновата градина зелените площи в парка ще бъдат увеличени с площ от над 3 дка за сметка на преоразмерени бетонови настилки и конструкции в момента", сподели във видеоинтервю за Plovdiv24.bg преди време Прокопиев. 

Като цитат от автентичния образ на градината от времето на създаването и по случай Първото българско изложение през 1892 г. е градинският павилион тип беседка, който ще се намира в централното пространство на фонтана "Деметра". Павилионът ще е с ажурна метална конструкция, която ще бъде прозрачна и няма да представлява преграда за погледа. По архивни фотоматериали и исторически сведения близо до това място е бил разположен българският павилион на изложението. Значителните размери и застроена площ около 100 кв.м ще позволяват организиране на камерни прояви и провеждане на подходящи обществени мероприятия в средата на градината.

През павилиона ще се преминава свободно под озеленена пергола във вид на арка. Предвижда се изпълнение на под и обзавеждане от дърво. Проектът предлага подмяна на асфалтовата настилка на това пространство с настилка от естествен камък и паваж, ново алейно осветление и градинско обзавеждане за посетителите.

Фонтанът "Деметра", произведение на италианския скулптор Арналдо Дзоки, в момента е в трагично състояние. Корозията е повсеместна, липсват и детайли от композицията. По мнение на специалисти реставрацията е невъзможна, тъй като конструкцията на фигурата е нарушена. Ще се изработи монтаж на копие в максимално близък до оригинала вид. Ще бъдат възстановени и водните каскади на фонтана. Предвижда се монтаж на нова помпено-филтърна група за пречистване на водата и вградено художествено LED осветление, а коритото ще се ремонтира основно.

Проектът предлага и цялостна реконструкция на детските площадки, както и изграждането на открит амфитеатър с около 80 места за сядане и детска сцена. Местата за сядане са ергономични, с облицовка от иглолистен материал и съобразени височини на сядане за различни възрастови групи. Сцената се изпълнява като дървен подиум на ниво прилежащ терен. Ще се изпълни нова вертикална планировка на прилежащия терен с полагането на нова настилка от декоративни бетонови плочи и павета в подходящи цветове.

Реконструкцията на площадките включва ново градинско обзавеждане - пейки, кошчета за отпадъци, ново градинско осветление и възстановяване на съществуващите чешми с възможност за ползване от различни възрастови групи, включително и деца с увреждания.

Проектът предвижда създаване на зона, условно наречена "Експозиция 20 век", ситуирана в югозападната част на парка в близост до реконструираното езеро. В нея ще бъдат разположени скулптурните композиции и декоративните пластики в градината, а подходите към тях възстановени.

Водни ефекти в езерото с пеещите фонтани и подземен обществен паркинг се предвижда още в проекта. Предлага се основна реконструкция на южната част от парка с площ около 20 дка, включваща територията на и около водната площ. Ще бъдат премахнати изградените през 70-те години бетонови конструкции на коритото и трибуни и изградена водна площ с геометрични форми, близки до първообраза и ново благоустрояване.


Виж коментарите (2)

Още по темата (245):
24.04.2024 Любима атракция в центъра на Пловдив отново ще заработи
27.12.2023 Пловдивчанин: Не мога да повярвам колко е занемарено
24.09.2023 Опасност дебне на Пеещите фонтани в Пловдив
13.07.2023 Пеещите фонтани с музикално-светлинно шоу 6 вечери в седмицата
30.03.2023 Търси се фирма да поддържа Пеещите фонтани
26.02.2023 Майка от Пловдив изпадна в ужас от странна находка: Родители, пазете
децата!
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).