Показаха уникален лазер в УМБАЛ "Пловдив"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
12:33 / 01.02.2017
6651
Клиниката по урология в УМБАЛ - Пловдив вече разполага с уникален лазерен апарат, който може да премахва част от органи без никакво кървене, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Новата придобивка бе изпробвана днес на 81-годишен пациент от София, на когото бе отстранена изцяло простатата. Пациентът се чувства отлично и ще бъде изписан утре, защото днес няма кой от роднините му да го вземе, съобщи шефът на урологичното отделение доц. д-р Димитър Шишков, който извърши операцията.

Навият лазерен апарат е на стойност 500 000 лева, като купуването му е финансирано от здравното министерство. Той е първият подобен в държавна болница в Пловдив, уточни д-р Шишков.

С ултрамодерния лазер могат да се разбиват камъни в пикочния мехур и в бъбрека. Може да се извършва изпаряване на простатната жлеза или лазерно лечение на простатните заболявания. Също така апаратът ще се използва за лапараскопски операции.

"В цяла Южна България има само два такива апарата - единият е при нас. С негова помощ няма да има нужда пациентите да пътуват за оперативно лечение до развитите европейски страни, защото тук вече ще бъдат лекувани също толкова добре", каза още доц. Шишков.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).