Почина уважаван и почитан преподавател в ПУ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:58 / 13.08.2022
28924
Философско-историческият факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 11 август 2022 г. си отиде проф. дфн Любомир Христов – скъп колега и приятел, увлекателен разказвач и преподавател, ерудиран изследовател и познавач на руската религиозна философия и култура.

Проф. Христов е автор на многобройни статии и студии, както и на книгите Философия на човека: опит за хомоонтология (2008), Мит, ценност, логос, смърт (2004), Универсалите срещу човека или парадоксите на общото (2002), Руският логос: философия и религия (2000) и др. Той беше част от редакционната колегия на списание "Философия“, а през първите години на новото столетие бе и негов главен редактор.

Проф. Христов беше с нас още със създаването на специалност "Философия“ в Пловдивския университет. Чрез широтата на собствените си интелектуални и духовни интереси ни учеше да противостоим на "агресивната атеистична глобализация, която безмилостно и безсърдечно ни отдалечава от сакралното“. Учеше ни да улавяме неизбежните тенденции към "перихорезис и единство“ на православната и западноевропейската философия, религия и култура. Учеше ни, най-сетне, през човека да търсим божественото.

Благодарност и поклон!

Опелото ще се състои на 15.08.22 г. от 11 ч. в ритуалната зала на траурен комплекс "Мира" срещу централни софийски гробища.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).