Почина емблематична за Пловдив фигура

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
08:29 / 04.03.2018
26816
Почина Тодор Васев - дългогодишен художествен ръководител на представителния киноклуб при ДНА, фотограф-художник, оператор, режисьор. Васев е безспорно една емблематична за града ни фигура. Благодарение на неговата творческа енергия и организаторски талант е създаден безценен кинолетопис на Пловдив. Градът ни се прочу на десетки световни кинофестивали на алтернативното кино.

Той започва своята творческа дейност в първия пловдивски киноклуб при ДКМС, където освен основна творческа фигура, е и секретар. Участва в създаването на филми, които документират строителството на мостове на Марица, строителството и откриването на Тунела, реконструкцията на бул."Георги Димитров", посещението на първия космонавт Юрий Гагарин в града и други.

Кинокубът се превръща в реална културна институция - гостуват известни наши и чужди кинодейци, изнасят се лекции, организират се образователни прожекции. През 1961 година Тодор Васев започва да работи за БНТ, през 1963 е назначен за кореспондент на Националната телевизия. Благодарение на него на национален екран са излъчени над 1000 сюжета от Пловдив.

През 1970 година бива освободен от БНТ, тъй като не е член на БКП и няма подходяща за работа в идеологически институт биография. Освободен е и от киноклуба. Васев започва като фотограф в Центъра за фотопропаганда към ОП "Българска фотография". През 1971 година основава нов киноклуб - към ДНА. Само за три месеца се реализират три филма, които на Националния кинолюбителски фестивал донасят Голямата награда "Златната камера".

Под ръководството на Тодор Васев, който участва в почти всеки филм като оператор, сценарист или режисьор, киноклубът бързо се утвърждава като най-добрият в България, скоро е обявен за представителен. Идват и първите международни награди. Създзадени са над 100 филма, голяма част от тях са свързани със събития от Пловдив и областта. Над 60 са международните награди от международни фестивали, състояли се на всички континенти. И навсякъде се чува името "Пловдив".

Тодор Васев получава наградата "Пълден", орден "Кирил и Методии", отличия на Комитета за култура, МНО и други институции. Преди 2 години бе отличен с наградата "Пловдив". Погребението ще бъде днес, от 11 часа на централните гробища в Пловдив.


Източник: ПОТВ

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).