Пловдивските университети кандидатстват с 67 проекта за финансиране на науката

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:36 / 16.09.2008
837
30 държавни и частни висши училища в България са заявили участие в тазгодишната конкурсна сесия на Фонд "Научни изследвания" за държавно финансиране на научни изследвания. Те са кандидатствали с близо половината от общо 1050 подадени проекти, става ясно от анализа на получените резултати. Общият размер на сумата, която висшите училища са поискали за финансиране на научните си проекти, е 147,4 млн. лева при лимитираните 60 млн. лева от държавния бюджет.

Най-много проекти са подадени от София и Пловдив, съобщи управителят на Фонд "Научни изследвания" Анастас Герджиков. Според него по-слабо е участието на оформилите се като университетски центрове Велико Търново, Шумен, Стара Загора и Плевен. По видове кандидати държавните висши училища преобладават пред частните колежи, поясни Герджиков.

Събраните предложения са в 16 конкурсни области, сред които 8 - изцяло нови. Те ще бъдат оценявани от експерти на Европейската научна фондация и националните научни фондации на европейските страни по строги критерии, като актуалност, оригиналност, приложимост и капацитет на научните колективи. Очаква се в края на октомври Фонд "Научни изследвания" (ФНИ) да обяви кои проекти са спечелили конкурсите за държавно финансиране на науката. На този етап се очаква съотношението между приети и отхвърлени разработки да бъде 5 към 1, подчерта Герджиков.

67 са проектите, с които кандидатстват тази година висшите училища в Пловдив. Над половината от тях - 40, са подадени от Пловдивският университет "Паисий Хилендарски", като избраните конкурсни области са за насърчаване на научните изследвания и подпомагане на иновативните идеи. Вторият по големина държавен университет в България е поискал 10,4 млн. лева за финансиране на подадените разработки, сочи анализът на ФНИ.

С 14 проекта кандидатства Аграрният университет, а Университетът по хранителни технологии - със 7. Поисканите суми от тях са съответно 6,3 и 2,6 млн. лева. Предпочетените конкурси са за развитие на научната инфраструктура, изграждане на интегрирани научни центрове и центрове за върхови постижения. Има и предложения за отпускане на стипендии за постдокторантски стажове в чуждестранни научни организации.

Медицинският университет в Пловдив кандидатства с 3 разработки за 670 хил. лева, а филиалът на Техническия университет - с 2, за малко над 230 хил. лева. Поисканата държавна помощ от МУ основно е за изграждане на Интегриран научно-изследователски център по детско здраве, а от ТУ- за разработка на механични предавки и дизайн на машинни елементи, математическо моделиране и симулиране на кинематиката и динамиката на машините.

Освен държавните университети, за финансиране на научни проекти кандидатства и частното Висше училище Земеделски колеж. То е представило една разработка на стойност 505 хил. лева, сочат обобщените резултати на ФНИ.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Провериха сигнал срещу любима хижа недалеч от Пловдив
Бойко Борисов със силно обръщение от Пловдив към избирателите
Манфред Вебер от Пловдив: По-силни сме от всякога
Урсула фон дер Лайен цитира Христо Ботев в Пловдив
Росен Желязков: Европа е преживяла най-кървавите и опустошителни ...
Костадин Димитров: Това е едно историческо за Пловдив събитие


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).