Пловдивски заведения шмекерували, за да избегнат новия закон за тютюнопушене

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
14:51 / 28.09.2012
4003
20 акта за тютюнопушене са съставени в Пловдив от въвеждането на забраната за закрити обществени пространства. Това съобщи инж. Мария Иванова от отдел "Здравно техническа експертиза" към Дирекция "Здравен контрол"на Регионалната здравна инспекция. Съставените актове за пушене са основно на физически лица. Това са не само клиенти на заведенията, но и упълномощените да представляват като салонни управители дадената фирма. 

"Само през последната седмица са съставени три акта за тютюнопушене на клиенти на заведения и един на лице, представляващо определена фирма", уточни инж. Иванова.

За клиент на заведение, който пуши на закрито, санкцията е 300 лева, а за юридическо лице глобите са между 1 500 и 3 000 лева за първо нарушение и от 3 000 до 5 000 лева за повторно нарушение. Не всички от глобените в Пловдив обаче са платили наложените им санкции, тъй като срокът за издаване на наказателно постановление е шестмесечен, но от по-ранните проверки вече има платени санкции, каза инж. Иванова. 

По 2-3 сигнала за заведения, в които се пуши, постъпват седмично на дежурния телефон в Регионалната здравна инспекция. Във връзка с придобилата напоследък популярност практика в някои заведения или нощни клубове да се позволява пушене и пепелиране в метална кутия от енергийна напитка, инж. Иванова заяви, че е наясно с това, но до момента няма съставени актове в тази връзка. По думите й нарушенията се констатират само ако в момента на проверката се констатира пушене. По думите на здравния експерт, ако бъде забелязана угарка от цигара, то не може да се докаже, кой точно я е пушил. Собствениците на заведения, които са поставили пепелници по масите, обаче подлежат на санкция. 

При извършването на самите проверки нямаме значителни трудности, тъй като работим и с представители на полицията, но се случва на места проверка да бъде осуетена или забавена, каза инж. Иванова. Тя уточни, че това се случва, когато здравните експерти се легитимират на входа на даден обект, а охраната не ги допуска да влязат, докато не извикат отговорното лице, а това отнема доста време, през което клиентите на заведението могат да бъдат предупредени за предстоящата проверка.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (7)

Още по темата (137):
21.02.2024 Искат забрана на бездимните цигари на закрито в заведенията
17.01.2024 Разрешиха пушенето на закрито в заведения, но при едно условие
14.02.2022 РЗИ Пловдив глоби с 300 лева двама клиенти на заведение в "Западен"
29.07.2021 Собственик на известен ресторант в Пловдив сниман в деликатна ситуация, последва странно обяснение
13.03.2019 Приеха важна забрана за пушенето на закрито!
04.09.2018 Забраната за пушене на закрито остава!
Още новини от Новини от Пловдив:
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...
Шофьор: Отнемане на книжките на всички, които смятат, че синият е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).