Пловдивски ученици ще работят и ще получават пари от бизнеса

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
12:02 / 11.03.2016
3737
Бивши и настоящи ученици от
ПГВАД "Хр. Ботев":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Пловдивска гимназия въвежда системата за дуално образование - учене чрез работа, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

За първи път в България, организирано по немски образец, в Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване "Христо Ботев" системата се въвежда от новата 2016/ 2017 учебна година.

В "Тапицерство и декораторство" с прием след 7 клас ще се обучават 26 деца, 13 с прием след 8 клас пък ще учат за "Производство на тапицирани изделия".

"Подадохме заявление за план-прием по желание на фирма за производство на матраци, разказа директорът Константин Костадинов. Вече 15 години работим заедно с бизнеса, за съжаление много малко време се отделя на професионалното образование в България, а в същото време бизнесът има крещяща нужда от специалисти. 

Ние имаме техника, имаме технологии, сграда и поръчки, но нямаме кадри за производство на мебели", поясни причината за предприемане на стъпката той.

По думите му отделно законът позволява децата да бъдат стимулирани. 

"В 11 и 12 клас учениците над 16 години сключват личен трудов договор с фирмата, за което ще получават възнаграждение - т.е. те ще учат, работят и получават пари. Надявам се най-накрая и родителите да разберат, че без занаят нищо не става", коментира още Костадинов.

Днес в Пловдив се провежда среща под надслов "Дуалното обучение - конкурентно предимство за бизнеса", организирано съвместно от Българо-швейцарската търговска камара, Германо-българската индустриалнo-търговска камара и Стопанската камара на Австрия. 

Целта е пловдивският бизнес и общественост да бъдат запознати със стартиралите проекти за въвеждане на дуалната система на професионално образование в България.

Припомняме, че само преди седмици на форум в Пловдив министърът на икономиката Божидар Лукарски коментира, че внедряване по законов ред на дуалната система на обучение ще реши проблема с работната ръка в България.

"Имаме много нискоквалифицирани кадри. Имаме и много висококвалифицирани кадри - особено в областта на техническите специалности, които най-много се търсят от инвеститорите - автомобилостроене, IT, технологично производство. 

Средният персонал обаче, който излиза от професионалните средни училища, липсва. Нека не мислим, че децата задължително трябва да завършат висше образование и непременно да станат икономисти", обърна се тогава министърът към българските родители.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).