Пловдивски общественици в подкрепа на именуването на Градския дом на културата на Борис Христов

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
17:26 / 12.06.2011
2031
"Трябва всеки от нас да даде всичко от себе си, за да може подрастващото
поколение да бъде приобщено към културните ценности и особено към силните ни културни традиции.

С такъв контекст лично за себе си разчитам и тълкувам идеята на скулптора Цвятко Сирамашки операта да носи името на нашия именит, преуспял в оперното
изкуство и достигнал световноизвестни висоти съгражданин Борис Христов: име, към което в сърцата ни обръщението е "маестро." Това заяви общественият посредник на Пловдив Юлия Юрдекова след работна среща, организирана от общинския съветник Любозар Фратев по повод обществения дебат за името на Градския дом на културата.

Припомняме, че кметът Славчо Атанасов внесе предложение в ОбС Градският дом на културата и бивш Синдикален дом да носи името на Борис Христов. "В приемната на обществения посредник Юлия Юрдекова е постъпило предложение от известния пловдивски скулптор Цвятко Сиромашки за именуването на Градския дом на културата на Борис Христов. Борис Христов е роден в Пловдив и е един от най-великите оперни изпълнители на 20 век", посочи в предложението си кметът.

Регионалните лидери на синдикатите -КНСБ и КТ "Подкрепа", обаче застанаха срещу това предложение, заявявайки, че домът трябва да продължи да носи името на Стефан Кираджиев.

"Ние не искаме да противопоставяме двама заслужили българи. Но няма по естествено нещо и подобаващ акт от това един Градски дом на културата да бъде свързан с културна емблема като Борис Христов", заяви общинският съветник Любозар Фратев по време на работната среща, на която присъстваха и общественият посредник Юлия Юрдекова, и скулпторът Цвятко Сиромашки.

По думите на участниците в нея, на синдикалния деец Стефан Кираджиев биха могли да бъдат наречени улица или площадно пространство в града и така и той да бъде почетен. Бе изразено мнението, че няма логика един културен дом да носи името на профсъюзен деец, а синдикатите да настояват за име на сграда, на която не са собственици и с която от години нямат нищо общо.

Авторът на идеята за именуването на изцяло обновяващия се Градски дом на културата на Борис Христов - скулпторът Цвятко Сиромашки, също заяви позицията си, че щом е Дом на културата и там ще се намира Операта, редно е домът да носи името на Борис Христов.

"Миналото лято подкрепих - и призовах за подкрепа гражданите на
Пловдив, милеещи за операта, изтъквайки необходимостта да се работи "на
пълни работи" от една страна и съхраняване на извоюваните и наложили се
вече традиции - от друга.

Всички социални слоеве в гр. Пловдив заслужават внимание и почит, но все пак считам, че интелектуалците от целия културен спектър трябва да бъдат тачени подобаващо с вписаната от всички ни надежда: Пловдив да стане европейска културна столица", заяви още Юлия Юрдекова.


Виж коментарите (1)

Още по темата (4):
26.05.2011 Днес няма да се вземе решение за името на ГДК
26.05.2011 Днес ОбС решава дали ГДК ще носи името на Борис Христов или на Стефан
Кираджиев
25.05.2011 Илко Илиев: Аргументите на синдикатите ГДК да не се казва Борис Христов, са сериозни
25.05.2011 Синдикатите: Искаме ГДК да остане на името на Стефан Кираджиев
Още новини от Новини от Пловдив:
Наум Китанов, БСП: Трудно е да се примиря с все по-голямото преза...
Без вода заради сериозни аварии в Пловдив и областта
Обявени са свободни места за новата детска градина в "Тракия"
Пловдив първи в страната по брой на изградени нови големи къщи и ...
Журналист: Написах, че обещанията на Тодор Живков за Пловдив не с...
Учителят, обвинен в блудство: Арестуваха ме пред децата, историят...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).