Пловдивската полиция проговори за преследването на линейката, бързала за пациент

Автор: Васил Динев
Коментари (10)
17:42 / 21.03.2017
20437
Във връзка с излъчен репортаж днес ОД МВР Пловдив уточнява следното: На 20 януари в 13,49 ч. в "БНМП ЕВРОМЕД 6190 ГППМП" ООД е прието повикване за медицински транспорт от с. Скутаре до Пловдив. Около 16,00 часа служители на сектор "Пътна полиция" констатират, че специален автомобил - линейка с рег.№ РВ 8588 РС, се движи по бул. "България", като използва специален режим - звуков и светлинен сигнал, преминава през кръстовището на бул."България" и ул."Победа" на червен сигнал на светофарната уредба и продължава в посока запад.

При изравняване с автомобила, полицейските служители установяват, че водачът е сам и липсва лекарски екип, отказва да се подчини на полицейско разпореждане и продължава към селото. За него са получавани сигнали, че управлява автомобилите, собственост на дружеството, използвайки неправомерно звуков и светлинен сигнал и създава предпоставки за пътнотранспортни произшествия.

Предупреждаван е многократно на основание чл. 56 от ЗМВР да не допуска подобни нарушения. Същевременно е изяснено, че автомобилът, шофиран от мъжа, не е част от автопарка на ЦСМП - Пловдив. Съгласно чл. 11 от Закона за лечебните заведения "БНМП ЕВРОМЕД 6190 ГППМП" ООД, има право да извършва единствено дейности, свързани с: диагностика, лечение, рехабилитация и наблюдение на болни, консултации, профилактика и диспансеризация. 

На водача са съставени два акта за установени административно нарушения по ЗДвП. От ОДМВР-Пловдив е извършена и проверка на действията на полицейските служители, при която не са установени данни за превишаване на служебни правомощия или незаконосъобразни действия. Съгласно чл. 91, ал. 3 от Закона за движение по пътищата специален режим на движение ползват моторните превозни средства на Спешна медицинска помощ. 

Съгласно Закона за лечебните заведения и Наредба № 12 от 30 декември 2015 г. за утвърждаване на медицински стандарт "спешна медицина" право да осъществяват спешна медицинска помощ имат Центровете за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ и лечебните заведения за болнична помощ със съществуващи структури по спешна медицина /спешни отделения/. 

В потвърждение на направените констатации е изискано становище от РЗИ Пловдив, което е видно и от излъчения телевизионен репортаж.



Виж коментарите (10)
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).