Пловдивска ученичка с призово място в национален конкурс

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:01 / 22.01.2019
5866
Станали вече традиция, Яворовите януарски дни събраха почитатели на твореца от страната и чужбина. Проф. Димитър Михайлов от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий“ запали огъня на Яворовата поезия в Чирпан точно на 13 януари - рождения ден на поета. През 2019 година се отбелязват 141 години от рождението му и 120 години от получаването на литературния псевдоним Яворов, който измисля Пенчо Славейков.

По време на Яворовите януарски дни, на 15 януари, бяха обявени и резултатите от Националния литературен конкурс "И ти си в мене – ти, родино моя“, създаден по предложение на поета Димитър Данаилов, дългогодишен уредник на музея на Яворов. Организатори са Съюзът на българските писатели, Община Чирпан, къща музей "Пейо К. Яворов и Фондация "Яворов“.

Жури с председател поета Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей, разгледа получените творби и отличи най-добрите. На призово място бе класирана Есин Енгин Али - петокласничка от ОУ "Стоян Михайловски“ – Пловдив. Възпитаничката на Горица Петрова, старши учител по български език и литература, е отличена с втора награда за литературната си творба "И ти си в мен – единствена в света“. В надпреварата участваха десетки ученици от 5. до 12. клас от цялата страна, разделени в две възрастови групи. Конкурсът е включен в Националния календар на министерството на културата.

По време на тържествената Яворова вечер слово за поета произнесе проф. Цветан Ракьовски от Югозападния университет "Неофит Рилски“. Проведе се поетично четене на едни от най-изявените съвременни поети – Маргарита Петкова, Камелия Кондова и Атанас Капралов. Целта на празниците е не само да служат като знаци на паметта, призвани да пазят името на големия творец, но и да бъдат пространство, в което се концентрират достиженията на съвременната българска поезия, проследява се нейното развитие и успехи.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).