Пловдивчанка: Откога водата в Пловдив е 6 лева за кубик?

Автор: Диана Бикова
Коментари (7)
10:26 / 11.02.2021
18765
Читателка на Plovdiv24.bg се обърна към медията ни за съдействие заради висока сметка за вода. Ето какво ни написа: 

"Здравейте, реших да се обърна към вас, надявам се на съдействие. Казусът е следният: отнася се за ВиК Пловдив. След като ми бе засечен водомерът (те са два) показанията сочат 10 кубика общо за двата, в един момент се оказва, че аз дължа почти 60 лева за вода. Откога водата в Пловдив е 6 лева за кубик, не зная!

Ако има разлика на общ водомер, това е заради хора, които не са подали данни, аз като редовен платец длъжна ли съм да плащам водата на съседите си! Не е ли редно да се начисляват служебно на жилищата, за които не са подадени данни, поне така разбрах от инкасаторката!!!

Надявам се на съдействие от ваша страна да проучите случая, става въпрос за "Кючук Париж". Някой по веригата не си е свършил работата. Трябва ли да плащаме заради безхаберието на някой? Мисля, че ВиК са длъжни да си издирват некоректните живущи, а не ние да плащаме, понеже така е по-лесно!! Благодаря ви!!"

По отношение на сметките на гражданите дружеството прилага Закона за водите, Закона за етажната собственост и най-вече Наредба 4 за ползването на питейната вода, коментира казуса инж. Антон Гълъбов от ВиК - Пловдив.

Общият водомер на отклонението отчита влязлата във входа вода, а контролните водомери в апартаментите - потреблението на конкретното домакинство. Влязлата по общия водомер вода трябва да се плати и, съгласно закона, ако има разминаване с показанията от малките водомери, сумите се преразпределят. Във ВиК са констатирани случаи на разлика от 5% до 105%. 

Заради пандемията инкасаторите не могат да засичат измервателните уреди в домовете и се доверяват на предоставените данни от собствениците или от председателя на етажната собственост. Хората, които считат, че са ощетени, могат да подадат заявление до водния оператор да се направи засичане. 

Според Закона за етажната собственост преразпределението трябва да се обследва, но гражданите е необходимо също да проявят съпричастност и сами да проверят какво е потреблението в общите части, призова инж. Гълъбов. Миенето на коли или стълбищата във входовете с вода от общите чешми са най-честите причини за повишената консумация.

Виж коментарите (7)
Още новини от Новини от Пловдив:
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Заплатата е 3000 лева, но няма желаещи: Училище в Пловдив единств...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).