Пловдивчанин с 12 аргумента срещу пробива при Водната палата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
15:47 / 30.11.2022
4405
Пловдивчанин се свърза с Plovdiv24.bg, за да изрази позицията си срещу изграждането на пробива при Водната палата. Тя е изпратена и до ръководството на община Пловдив:

Уважаеми г-н кмет, уважаеми г-н Райчев, уважаеми общински съветници, искам да изразя категоричното си несъгласие си с реализация на проекта за "Пробив на Водната палата". Като активен гражданин, интересуващ се от развитието на града ни, имам следните аргументи срещу изпълнението на проекта:

1. Пробивът е проектиран с максимална височина от 3.50 метра, което противоречи на всички съвременни строителни практики за подлези в градовете. При височина от 3.50 м е невъзможно преминаването на пожарни автомобили и автобуси на градския транспорт.

2. Пробивът е проектиран без леви завои. Тоест от която и посока да идваме, в бъдеще няма да имаме възможност да завием наляво. Вариантите са да направим ляв или обратен завой на кръстовището на Чифте Баня или на кръговото на панаира. Това категорично не решава проблемите със задръстванията в центъра!

3. Пробивът е проектиран без велоалея, а тротоарът ще има ширина по-малко от 1.0 м. Пешеходци и велосипедисти, както и майки с деца няма могат да преминават през него!

4. Според проектантите на пробива при строителството и последващата експлоатация на пробива няма да има проблеми с подпочвените води от р.Марица, защото ще се копае на 7-8 м дълбочина, а подпочвените води според тях били много по-надълбоко. Това категорично не е вярно! В района на реката подпочвените води са още на 1.5 - 2.0 м дълбочина. Това не само ще удължи и оскъпи времето за строителство на пробива, но и ще затрудни и оскъпи и експлоатацията му в бъдеще!

5. Можете ли да дадете гаранция на гражданите на Пловдив, че строителството ще продължи точно в рамките на планираните 2 г. или много повече време? Можете ли да гарантирате, че бюджетът на проекта от почти 10 млн. лева няма ли да достигне 15, 20 или 30 млн. лева?

6. Според официално становище от "Регионалното министерство на благоустройството" при разрушаване на парковата зона на р. Марица юг от страната на Водната палата, която е изградена по Европейска програма "Региони в растеж", Община Пловдив ще дължи финансова санкция в размер на мин. 1.5 млн. лева.

7. Съществуващото кръгово кръстовище на Водната палата, което излезе над пловдивчани над 1 млн. лв., ще бъде разрушено и нашите пари хвърлени в коша.

8. Проектът за пробива няма строително разрешение за всички УПИ-та!

9. Проектът за пробива няма становище от Басейнова дирекция Пловдив.

10. Гимназия с хуманитарен профил "Св. Св. Кирил и Методий", както и всички околни къщи на бул. "Марица юг" са застрашени от пропадане и наводняване при строителството и експлоатацията на дългия почти 500 метра пробив.

11. Над 2000 деца, които посещават ГХП "Св. Св. Кирил и Методий" и помещаващото се в същата сграда ОУ "Княз Александър I" ще дишат още по-мръсен въздух, защото пробивът ще генерира още повече трафик!

12. Анализът на Община Пловдив за общия брой преминаващи автомобили на час през кръговото на Водната палата е непълен и грешно изчислен! Според този анализ при строителството на пробива няма нужда от леви завои, защото почти никой не завива и в момента на кръговото наляво!!! Това категорично не е вярно! Освен това няма никаква информация кога точно е правен този анализ, за какъв период от време е извършен и защо анализът не включва и останалите кръстовища наблизо (кръстовището на бул. "6-ти септември" и бул. "Цар Борис 3-ти Обединител", кръстовището на бул. "6-ти септември" и бул. "Руски", кръстовището на бул. "6-ти септември" и бул. "Васил Априлов", кръстовището на бул. "Цар Борис 3-ти Обединител" и бул." България")!!!

13. Река Марица - един от символите на Пловдив и най-зелена природна зона е обречена да остане отрязана от центъра на града заради пробива до Водната палата.

Призовавам Ви да спрете строителството на пробива незабавно и да пренасочите предвидените средства за други важни проекти в Пловдив!

С уважение, Филип Доминов - гражданин, нечленуващ в политическа партия

Виж коментарите (6)

Още по темата (264):
13.07.2023 Разправия за пари заради глобата за пробива при Водната палата
11.07.2023 Слави Георгиев: Липсата на планиране, спазване на срокове и необмислени постъпки доведе до санкция, която ще плащат пловдивчани
07.07.2023 Деведжиева: С толкова безпомощно управление Пловдив се сблъсква за първи
път
06.07.2023 1 млн. лева на вятъра заради приумицата на Общината за пробив при Водната палата
05.07.2023 Глобиха община Пловдив заради пробива при Водната палата
23.05.2023 Община Пловдив плаща 700 000 лв. за нереализирания пробив при Водната
палата
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).