Пловдивчанин разказа за ходенето по мъките при записване на дете в детска градина в "Южен"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (31)
09:56 / 29.08.2020
9934
Пловдивчанин се свърза с редакцията, за да изкаже своите притеснения относно ограничения брой места в детските градини в града. Той е баща на тригодишно дете, което трябва да тръгне на детска градина. Те живеят в пловдивския район "Южен". Дотук добре. Детето обаче никъде не е прието. Причините за него са неясни, въпреки че и двамата родители са с адресна регистрация към този район. Допитал се е до съответните институции, от които не получава никаква конкретна информация. Вижте целия му разказ за Plovdiv24.bg.

Казвам се Мартин Попов, един обикновен гражданин и родител на три годишно дете. Бих желал чрез Вас, като една от най-посещаваните и дейни градски медии, да споделя за разрастващ се проблем от особена важност в града ни и по-конкретно в район Южен.

Става въпрос за ограниченият брой места в детските градини в района и метода на самия прием в тях.

Тъй като детето ми е вече навършило три годишна възраст и на 31.08.2020 г. по правило и задължение ще бъде отписано от детската ясла, която до момента посещава, то от 15.09.2020 г. би трябвало по регламент да започне задължително посещаване на ЦДГ (целодневна детска градина).

Стартирахме с процедурата по кандидатстване за прием в ЦДГ още през месец април тази година, като към този момент детето все още не е прието в нито една детска градина в района.

Синът ми е с 18,5 точки, едно дете в семейството, в добро здравословно състояние, с адресна регистрация в район "Южен" от 2017 г. Аз също съм с адресна регистрация в район Южен от 1992г , а съпругата ми от 2015 г. Не случайно акцентирам върху тези данни, като по-долу в текста конкретно ще разясня.

Имаме  познати родители на деца в района, които бяха приети от първо класиране (месец Май 2020 г.) в детски градини, за които кандидатстваме и ние, при положение че живеят в град Пловдив от две-три години, а по адресна регистрация все още се водят в градове като Хасково, Димитровград, Смолян.

Също така сме свидетели на напълно здрави деца, които са приети в ЦДГ в района, със завишен брой точки – поради медицински причини (по болест).

След един от поредните неуспешни за нас резултати от класиранията за прием в ЦДГ през месец Август, не се стърпях и реших сам да проверя как и защо се случва всичко това, опитвайки се да осъществя срещи с директори на няколко детски градини, с представители на различни институции, отговорни за осъществяването на самият прием и разполагащи с конкретна информация, като например отдел “Образование и бизнес развитие", дори със самият районен кмет.

В резултат успях да осъществя контакт само със заместници (тъй като всички директори са в отпуск до краят на месец август), от които не получих нищо и никаква конкретна и съществена информация или съдействие.

За това, като последна инстанция се обръщам към Вас, с дълбока надежда гласът ми (и не само моят,а и на много други потърпевши родители на деца в района) да бъде чут от отговорните за тази патова ситуация институции и органи на властта. Като трибуна ,чрез Вас, бих искал да отправя и някои въпроси по темата към властимащите:

Защо през XXI  век, в една европейска държава и един град – столица на културата, се налага да се боря за нещо, което като гражданин ми се полага и държавата е длъжна то да бъде осигурено (още повече след като е задължително) за всяко едно дете в семейството, а именно образованието – място в детска ясла, детска градина и училище?

Защо държавата насърчава раждаемостта, а в същото време е неспособна да осигури елементарния минимум, който се изисква за едно дете, в конкретният случай гарантирано място в детско заведение?

Как се получава така, че ежегодно се оповестяват статистически данни за висока смъртност и рекордно ниска раждаемост (конкретно за град Пловдив), а в същото време местата в детските заведения са недостатъчни и ограничени?

Чия бе “професионалната" преценка и решение, парите за изграждането на предвидената нова детска градина в район Южен (в заграденият терен за тази цел в дворът на ОУ “Стоян Михайловски", който вече втора година пустее), да бъдат отклонени за прословутият ремонт на ул."Даме Груев", който към днешна дата така и не е стартиран?

Нима ремонт на улица (която наистина от години е в окаяно състояние) е с приоритет пред проблемът с недостигът на места в детските заведения в района?

Издавайки разрешителни за строежи на огромните новопостроени жилищни комплекси в района, някой помислили за съотношението им спрямо детските заведения и колапсът който в момента се получава с недостигът на места в тях?

Как съпругата ми да започне работа, след като няма кой да се грижи за детето ни, тъй като не е прието в детска градина? Редно ли е алтернативният вариант за нас,да бъде кандидатстване в детски градини с незапълнен капацитет, в крайни райони, като ж.к"Изгрев" и “Коматево"(съответно налагащи ежедневно пътуване), при положение че като родители сме родом от град Пловдив и конкретно в район “Южен",а деца на родители от други областни градове са приети от първо класиране в района.

Не е ли редно с приоритет в класирането да бъдат деца, на родители с адресна регистрация в районът на детското заведение за което кандидатстват, пред тези от други градове и райони?

Защо при наличието на лоши практики от недобросъвестни родителите, не бъде въведено изискване за решение на ТЕЛК, за деца приети в детско заведение със завишен брой точки, поради медицински причини (по болест)?

И като заключение, какво изобщо е това класиране и защо биват разделяни деца и родители, чрез куп условия и класификации, за едно място в детско заведение?

Държавата е длъжна да осигури всичко това, гарантирано и безвъзмездно,за всяко едно дете на република България!

Виж коментарите (31)
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).