ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчанин майстори играчки за олигарси
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:37 / 08.07.2012Коментари (1)4677
©
Конструктор от Пловдив майстори уникални макети на сгради, от които се интересуват руски олигарси и наши бизнесмени. Веселин Пантев (41 г.) доскоро бил част от екипа на фирма за лазерни технологии, но решил сам да започне да изработва минимакети бижута. Той е конструктор на проекта за 200-килограмовото великденско яйце, което президентът Росен Плевнелиев подари на папа Бенедикт XVI при посещението си във Ватикана за 24 май.

За своите творби смята, че създаването им е по-скоро изкуство, с което човек показва себе си и света наоколо, а не серийно производство. "Трудно се пробива сам в България, но тук е семейството ми и съм решен да остана.

Знам, че ако отида примерно в Русия, по-лесно ще намеря пазар и ниша. Искам да бъда различен, да не се занимавам с дребни неща. Моето изкуство е авангардно, мащабно. Смесвам креативност, високи технологии и дизайнерски решения. Ценителите на прецизното го разбират",обяснява Веселин.

Пантев е международен майстор по шах и това го учи на търпение. Кураж му дава един от големите български спортисти - Йордан Йовчев, роднина на съпругата му. "Съветва ме и ми е помагал през годините", казва Веселин. Пантев наскоро изложи в Руския културно-информационен център на ул. "Шипка" в София първия си самостоятелен проект - метален макет на главната кула на Кремъл в Москва - Спаская башня. Сега творбата може да се види в пловдивската галерия "Ромфея".

Макетът е сътворен от хиляди детайли от хромникелова стомана, прецизно изрязани с лазер, кулите са високи до 1,40 м, всичко тежи 80 кг. Основата е 80 на 65 см.

"В Москва съм бил отдавна, но Кремъл ме впечатли за цял живот. Макета изготвих за половин година на тавана и в хола. Технологията на изработка е прецизна, детайлите сглобявам механично, затова не се разпадат. Предизвикателство е да пресъздам по съвременен начин Спаската кула. Та там е историята - построена е през 1491 г. от италианския архитект Пиетро Антонио Солари", разказва Веселин.

Пантев обяснява, че всички детайли - подът, който е като паважа на Червения площад, двете врати, стените, орнаментите от фасадата, часовниците и колоните са като истински. "Четирите часовника работят и се озвучават от звъна на камбаните. Копието е абсолютно реалистично", казва майсторът.

Хобито му е станало професия. Повече от 15 г. работил в пловдивска фирма като конструктор, завършил е електроника в Техническия университет. Първоначално рязали от неръждавейка реклами, запалки, букви, надписи. Металната огърлица на първия архонт Слави Бинев например е направена в Пловдив.

"Когато започнахме, бяхме без аналог в страната. Появи се конкуренция и взехме да мислим как да я преборим", обяснява Веселин. Така се свързали с руски бизнесмени, които започнали да си поръчват макети на техни сгради, символи и исторически забележителности. Един от тях - на Кремъл, изработен в Пловдив, е подарен от президента Путин на реставратора на двореца.

Руските олигарси също се интересували от скъпите "играчки", които обичали да подаряват за спомен. Пантев е конструкторът на макета на храма "Христос Спасител" в Москва, на две църкви в Санкт Петербург. "Правил съм 15-сантиметров макет на бизнес център в Астана, столицата на Казахстан, от 14-каратово злато, както и копие на вила на един от изкуствените острови в Дубай", допълва той.

Що се отнася до яйцето за папата, то е направено от няколко ювелири във фирмата в Пловдив, в която работил. Произведението му, обсипано с кристални камъни в цветовете на дъгата, е наредено в залата за най-причудливи подаръци на папата. То е във формата на ромб с вплетен кръст, сърце и детелина. По диагоналите на скулптурата са пръснати 2000 рубиненочервени кристали.

"Изработвахме го доста време. То бе готово преди година, високо е около 2,30 м, защото под него има поставка. Правихме бижуто в ателието на фирмата, колегите помагаха, но когато получих нов проект за макет на хотел в Украйна, им дадох чертежите и компютърните файлове, за да го завършат. Конструкцията е от отделни части, облепени с букви, вътре е кухо. Идеята за изработката е на хора от фирмата, но конструктивните решения са мои", разяснява Пантев. Подобно яйце, но доста по-малко като размери, подарил на папата и предишният ни президент Георги Първанов.

Пантев решил да тръгне по собствен път в изработката на скъпите подаръци, защото смята, че творецът трябва да бъде преди всичко свободен. Изработил е чрез лазерна технология чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир, както и цветен метален герб на България.

"Технологиите напредват, неръждавейката може да стане цветна като дъга - златна, червеникава и бронзова, обяснява. И допълва. - Правя изкуство, но по-скоро съм конструктор. Човек, както си представя себе си, така изглежда." Следващата му мечта е да изработи макет на храма "Св. Александър Невски". И естествено да намери още последователи и хора, които да ценят новото изкуство.

Източник: в "Труд"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.07.2012 г.
0
 
 
Изглежда много красиво и детайлно! Няма ли галерия със снимките?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Актрисата Виолета Донева е била открита мъртва в апартамента си
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: