Пловдивчанин алармира за Филиповската могила

Автор: Мариана Панчева
Коментари (3)
10:35 / 03.06.2018
12819
Читател на Plovdiv24.bg алармира за проблем с Филиповската могила – Тракийска куполна гробница.

Освен до редакцията ни, той е адресирал сигнала си официално до кмета Иван Тотев, зам.-кмета по култура Александър Държиков, до кмета на район "Северен", до директора на Археологическия музей и до министъра на културата:

"Уважаеми господа,

Казвам се Драгомир Желев, гражданин на град Пловдив. Обръщам се към Вас по следния повод:

На 24.05.2018г., при направено от мен посещение на обект Филиповска могила – Тракийска куполна гробница, намираща се в квартал Филипово, Северна Индустриална Зона, номер по регистър на НИНКН – 700, географска дължина 24.726857858, географска ширина 42.1710985808, на близо 300 метра от Голямоконарско шосе, непосредствено зад сградите на завод Биомашиностроене, забелязах, че входа на въпросната Тракийска куполна гробница отново е частично разкрит, видно от приложените от мен снимки. Така препоръката на Министерство на културата могилата да бъде изцяло засипана с пясък, с цел нейната консервация, не може да бъде спазена. Също така липсва табела или плоча оказваща, че това е тракийска могила и паметник на културата. Склонен съм да вярвам, че съществуващата в момента дупка при входа на могилата с времето ще става все по–голяма, ако не при целенасочена човешка намеса, то най–малкото при лоши атмосферни условия като силни дъждове или обилен сняг. В близкото минало, този уникален за България археологически обект, често споделяше не радостната съдба на депо за горене на гуми от страна на жителите на съседния квартал Шекер Махала. Тъй като тази могила е с национално значение и представлява уникален архитектурен паметник, подавам този сигнал с надеждата да бъдат предприети отново адекватни мерки по съхраняването на обекта и засипването му с пясък и поставянето на обозначителна табела.

Искрено се надявам някой ден този паметник на културата да бъде експониран подобаващо и да се наблегне не само на значението му като културно наследство от траките, но и като уникален архитектурен паметник, показващ високо развитата технология на строене от преди 2300 години.

 С уважение."

Виж коментарите (3)

Още по темата (2):
05.06.2018 Спешни мерки за консервиране на уникална гробница до Пловдив
09.04.2014 Уникална куполна гробница край Пловдив тъне в забрава, роми палят гуми
вътре!
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).