Пловдивчани следят трудовия си стаж в НОИ с код от НАП

Автор: Мария Морунова
Коментари (1)
09:53 / 08.07.2015
2602
От началото на месец юли с т. нар. ПИК код от НАП можем да следим трудовия си стаж в НОИ. Това разказа Божана Илиева от НАП Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Тя обясни, че от началото на месеца Националната агенция по приходите (НАП) и Националният осигурителен институт (НОИ) си синхронизираха електронните услуги и клиентите на двете администрации вече с един персонален идентификационен код (ПИК) да могат да ползват различни видове електронни услуги, предлагани от двете администрации.

"Целта ни в дългосрочен план е този ПИК код, който НАП издава на своите клиенти, да стане универсален вход към услугите на различни държавни администрации, а не само на една такава - НАП", каза още Илиева.

"За да спестим неудобството на хората, идеята ни е с един код, издаден от НАП, да може да се правят различни проверки, справки в други държавни администрации като първата, с която сме постигнали споразумение е НОИ и първата електронна услуга достъпна с един код е справката за осигурителен доход и трудов стаж. Чрез ПИК от НАП може в НОИ да се следи трудовия стаж", допълни Божана Илиева.

По думите й това обединяване определено ще засили интереса от гражданите към издаването на тези кодове в НАП. 

ПИК кодът е безплатен, издава се веднага в НАП при поискване и е безсрочен.

В началото на годината, когато стана ясно, че чрез ПИК могат и годишните данъчни декларации да се подават, имаше бум на издаването на такива кодове.

"По 150 на ден кодове сме издавали, като през месец март отбелязахме своеобразен юбилей - 50-хилядния ПИК код, издаден в Пловдив. Към момента може би са около с 10-ина хиляди отгоре, защото интересът е постоянен към този код", завърши Илиева.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Кръщават алея в Пловдив на името на Милчо Левиев
Горан Благоев: Николай Пловдивски в един момент може да каже "Гла...
РЗИ: Семейство от Пловдив е с коклюш
Прокуратурата проверява шофьорче, карало със 170 км/ч по Асеновгр...
Още едно бижу заблестя в Пловдив
Пловдивската журналистика осиротя! Загубихме голямо име


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).