Пловдив ще привлича инвестиции с два пъти по-бърза администрация

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:02 / 31.05.2013
2003
По данни на "Индустри Уоч" изваждането на разрешително за строеж в Пловдив се реализира средно в 13 стъпки и отнема 107 дни на инвеститорите. За разлика от бързината на същата административна услуга в общините на държавите от Източна Европа, която отнема 226 дни и е в поне 19 стъпки. Това сподели Иван Тотев, кмет на град Пловдив в последния ден от най-мащабното бизнес събитие у нас - българо-китайския форум Discover and invest in Bulgaria. 

Тотев посочи още, че в общината има създаден специален отдел, който се грижи за инвеститорите от първия миг на намерението им за вложение в града. В инвестиционния портал на Пловдив пък е представяне цялата необходима информация, която да спомогне по-добрата подготовка на инвеститорите - население, трудов пазар, местна икономика, административно обслужване.

Регионът на Пловдив е много привлекателна инвестиционна дестинация, защото притежава над 35 000 декара за стопански дейности. В общината са съсредоточени 14 000 декара, а около нея 8700 декара, които са застроени като индустриални зони. Ако се прибавят индустриалните земи и в съседните общини, цифрата веднага набъбва с още 12 000 декара. Там вече са изградени най-големите логистични центрове и индустриални зони Марица, Раковски, Тракия, Куклен. В тях работят авторитетни компании, които имат развито производство и служат като магнит за други международни инвеститори. В последната година бяха подписани няколко споразумения между български и китайски компании, които ще налеят милиони в разрастващата се с изключителни темпове индустриалната зона на Пловдив, с което ще създадат и стотици нови работни места.

Градът има 15-годишна история в развитието на индустриалните зони, а географското му положение автоматично го превръща в стратегически портал на азиатските компании към Европа. Близостта на летище Пловдив, автомагистрала Тракия и Е80, ЖП линиите, са допълнителни предимства, които привличат чуждестранни инвестиции. Освен това, в икономически план България е привлекателен партньор и изключителна инвестиционна дестинация заради факта, че има ниски корпоративни данъци, ниска цена на земите, евтина но образована работна ръка и нисък данък върху дивидентите.


Източник: КРОСС

Виж коментарите (0)

Още по темата (4):
28.05.2013 Над 400 компании събра българо-китайският форум в Пловдив
27.05.2013 Китайци искат да произвеждат гъби в региона на Пловдив
22.05.2013 Пловдив домакин на най-голямото китайско бизнес посещение! Идват 150 фирми!
15.05.2013 Пловдив става център на българо-китайските взаимоотношения
Още новини от Новини от Пловдив:
Обяснение в любов в Пловдив: Честит рожден ден, Цветана!
Ваня Григорова, лидер на Коалиция "Солидарна България", се срещна...
Блъснаха моторист на бул. "Свобода"
Популярен българин се появи на изненадващо място в Пловдив
Реставраторът на Източната порта на Филипопол: След 45 години - ц...
Сигнал: Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупос...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).