Пловдив се включва в Европейската нощ на литературата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:00 / 11.05.2016
2412
Европейската нощ на литературата тази година ще се проведе днес. Проявата стартира за пръв път през май 2012 г. в София по инициатива на Чешкия център и в нея веднага се включват културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България - Британски съвет, Гьоте институт, Институт Камойнш, Институт Сервантес, Италиански културен институт,Полски институт,Унгарски културен институт, Културно-информационен център на Република Македония, Представителството на Европейската комисия в България и посолствата на Австрия, Дания, Ирландия, Румъния.

Град Пловдив ще се включи за четвърти път, заедно с още 10 български града - София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Русе, Стара Загора, Шумен, Перник и Добрич.

В България Нощта на литературата се провежда за пети път, в международен мащаб - за десети. И през тази година участват големи европейски градове от повече от 30 държави, сред които: Вроцлав - Европейска столица на културата за 2016 г., Лондон, Париж, Лисабон, Будапеща, Братислава, Хамбург, Берлин и други.

Основната цел на "Нощта на литературата" е популяризирането на съвременна, европейска, преводна литература. Форматът е специфичен и към него се придържат всички участници в проекта. Най-важните елементи са откъсът, четецът - популярна личност и нетрадиционното място за четене. 

На всеки половин час във всяко "читателско гнездо" се чете по един откъс, посетителите обикалят тези места и имат възможност да чуят различни произведения от европейската литература, преведени на български език, прочетени от популярен човек. 

Във Великобритания например Нощта е подкрепена от знаменитости като Кейт Мос, Марк Лоусън и Иън Макмилън.В някои европейски държави през последните години, интересът е толкова голям, че отделните прояви, включени в събитието, продължават повече от месец, превръщайки се в най-големия европейски литературен фестивал.

Символичният старт на Нощта в Пловдив ще бъде даден в 18 часа.

ПРОГРАМА

Народно читалище "Алеко Константинов-1954" на бул."Шести септември" № 160

18.00 - 21.00ч.
Поети и писатели от Литературен кръг "Метафора" (Николай Славов, Стефка Тотева, Светла Караянева, Рамела Бохосян и др.) четат откъси от "Пражкото гробище" на Умберто Еко.

Книжарница "Хермес-Централ"
ул."Княз Александър I" № 43

18.00 - 20.30ч.
Писателката Ина Иванова чете откъси от литературни произведения на популярни европейски автори. За посетителите ще бъде подготвен щанд с техни книги.

Балабанова къща
Старинен Пловдив
ул. "Константин Стоилов" № 57

18.00 - 21.00ч.
• Актрисата Ваня Давчева чете откъси от романите на Тери Прачет "Дракони в порутения замък", "На лов за хърколак" и "Дядо Коледа започва работа в зоопарка".
• Инж. Станимир Кънев и Ваня Давчева четат откъси от романа "Чернооката блондинка" на Бенджамин Блак.
• Нина Йорданова чете откъси от романа на Умберто Еко "Пражкото гробище".
In memoriam
• Стефан Бонев - "Последният курс на автобуса с белязаната седалка" и "Корените на света".
• Представяне на пловдивските автор Начо Христосков и Димитър Герганов.
• Музикален фон - Веси Христозова - Лупо

Народна библиотека "Иван Вазов"
ул. "Авксентий Велешки'' № 17

20.00 - 21.30ч.
Програмата на НБ "Иван Вазов" - Пловдив е посветена специално и на 11 май - Ден на светите братя Кирил и Методий и Ден на библиотекаря - професионален празник на библиотечните работници.
• "Библиотекар за един ден" - възможност желаещите да се докоснат до работата на библиотекарите, макар и за един ден, могат да упражнят тази професия като застанат на местата на щатните служители;
• 20.00 ч.- фоайе първи етаж -"Библионощ":
• Васил Караманлиев представя театрален колаж, включващ монолога на Хамлет от едноименната пиеса на У.Шекспир, откъс от "В очакване на Годо" на С.Бекет и откъс от "Спасителя в ръжта" на Дж.Д.Селинджър
• Веселина Иванова /флейта/ и Никола Николов /виолончело/ представят камерен концерт, включващ Соната №5 от Хендел, Ларго - "Годишните времена" на Вивалди и сюита "Планетите", оп.32 "Юпитер" от Густав Холст
• литературно четене - Елена Диварова ще представи откъси от произведения на европейски автори, като част от Европейска нощ на литературата и стихове на македонския поет Славе Гьоргьо Димоски от стихосбирката "Последните ръкописи".

Bee Bop Café
ул. "Гладстон" № 1

18.00 - 20.00ч.
Бардът Красимир Йорданов чете откъси от литературни произведения на популярни европейски автори.

Дом на етносите
Домът на етносите в Пловдив ще отбележи 11 май - деня на създателите на азбуката Св. Св. Кирил и Методий. От 18:00 часа на втория етаж в къщата пред Тунела и Античния театър, където е и арт пространството на Дома, свои творби ще четат Антон Баев, Екатерина Костова, Станислава Станоева и Стоян Терзиев. С четене на разкази от приятеля и колегата им Стефан Бонев ще бъде почетена паметта му. А съпроводът на китара по време на литературното четене ще е на журналиста Хари Нигохосян.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии
Интересни рокади в пловдивската прокуратура


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).