Пловдив пред епидемия от варицела

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
12:30 / 10.02.2013
11524
Епидемиолози предупредиха вчера, че до месец два епидемия от варицела може да обхване страната.

В момента има бум на заболяването в цялата страна. Най-много са изприщените в София и Софийско, Пловдив, Стара Загора и Бургас, показват данни на районните здравни инспекции.

Вълната от шарка ще е чак до април, дори до май, каза главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Зимата е обичайният сезон за това заболяване, но като се има предвид мащабът, който отсега взима инфекцията, ще я имаме по-продължително време допълни лекарят и припомни, че в предишни години случаите отшумяват към месец март.
Към момента в столицата има 381 случая на заболели от варицела и 60 на скарлатина за една седмица и София-област, където те са съответно 36 и 10. Шарката е предимно в Самоков и околните села.

Тревожни са данните и за Пловдивско. Там случаите само на диагностицирана варицела за една седмица са 76, като 58 от тях са в самия град. Броят им нараства непрекъснато, става ясно от справката на Районния център по здравеопазване. Освен варицела там вече са засечени и 37 случая на скарлатина само за седем дни. 54-ма са с варицела в Стара Загора, а други 10 са със скарлатина. В Бургас и областта за седем дни са се разболели 57 човека. Районната здравна инспекция в града публикува на сайта си съвети за предпазване от заболяването и какви са симптомите му. Висока е заболеваемостта още в Перник, Враца, Видин и Монтана. Шарката зачестява и в Добрич и Търговище.

Инфекцията удря най-вече децата на възраст от 1 до 9 години.

Варицелата не е смъртоносна, но възрастните я преболедуват много по-тежко, отколкото децата, поясни още д-р Кунчев и уточни, че преболедуването от нея в детска възраст създава траен имунитет.

Варицелата е силно заразна и се маскира като грип. Симптомите и на едното, и на другото заболяване много си приличат. Това поясни д-р Светла Станева, шеф на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция.

Температура до 38 градуса, която се сваля трудно, силна кашлица, изпотяване и затруднено дишане са първите признаци още преди проявяването на обрива. Понякога, особено в сезона на грипа, могат да заблудят дори опитен общо практикуващ лекар или педиатър. Инфектираният става сънлив, чувства болки в ставите, а вратът му е схванат. Така, смятайки че е настинал, той може да зарази много хора около себе си. Пъпчасването се проявява едва на третия-четвъртия ден. Карантината е минимум 11 дни, но при по-тежки случаи може да продължи и близо месец.


Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Пловдив:
Дърво е премазало кола след силната буря в Пловдивско
"Мерцедес" се заби в дърво в "Смирненски"
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Пловдив изпревари Варна по население
"Смирненски" е непроходим! Шофьори: Изведнъж всичко спря, този пр...
Прокуратурата се самосезира заради мутренските изпълнения на буле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).