Пловдив подписа Конвента на кметовете

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:03 / 25.11.2009
1540
Пловдив стана най-новият български град, който подписа Конвента на кметовете, инициатива на Европейската комисия за ангажиране на градове от цяла Европа с цел намаляване емисиите парникови газове до 2020, научи Plovdiv24.bg. Общо 953 европейски градове, включително и много от най-големите, подписаха Конвента до тази дата.

При успешно изпълнение на поетите ангажименти, увеличаващият се брой подписали градове ще помогне на Европейската Комисия да постигне целта си за 20% намаляване на емисиите въглероден диоксид до 2020 г. - цел, която трябва да се достигне или надхвърли, чрез 20% увеличение на енергийната ефективност и 20% дял на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в общия енергиен микс.

Асоциацията на българските енергийни агенции (АБЕА) е организатор на двудневна Национална конференция „Преминаване към възобновяеми енергийни източници за отопление, електричество и биогорива", която ще се проведе в Новотел Пловдив утре и вдругиден.

На конференцията ще присъства представител на Конвента на кметовете от Брюксел Елоди Босио. Пловдив ще се представлява от заместник-кмета Ганчо Колаксъзов, който официално ще обяви присъединяването към Конвента на кметовете.

В петък са организирани две работни посещения. Първото включва производител на дървесни пелети в Рогош и демонстрационно фотоволтаично предприятие в Пловдив. Второто посещение е до отоплителната централа на биомаса в Ихтиман и след това посещение на фотоволтаичен парк в Пауново.

В резултат на дискусиите, конференцията ще излъчи заключителен документ, който ще обобщи бариерите пред използването на възобновяемите енергийни източници в България и ще съдържа списък с препоръки за преодоляването им. "Прилагането на някои видове възобновяемите източници за производство на енергия в България, като например биомасата за отопление, е спешен въпрос. Алтернативата е икокомическа, социална и екологична катастрофа". Документът ще бъде разпратен до всички имащи отношение институции в България и Европейската Комисия.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
От днес за две седмици затварят възлово кръстовище в "Южен"
Българската общност в Мадрид иска директни полети до Пловдив
Млада психоложка се завърна от САЩ, за да възроди емблематично мя...
Сигнал: Разбит път заради поредния строеж в Пловдив
Десетки излязоха на протест на Главната на Пловдив, искат затвор ...
Сигнал: Препятствие пред мол "Пловдив"!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).