Пловдив отново е сред първенците по издадени разрешения за строеж

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
22:39 / 04.11.2022
1550
30-процентният спад на обществените поръчки за изграждане на големи инфраструктурни обекти тази година и намалялата дейност в тази област се компенсират от строежа на жилищни и офисни сгради. Това показват данните на НСИ за издадените разрешителни и започнатото строителство през третото тримесечие.

За месеците от юли до септември местните власти у нас са издали разрешителни за строеж на 2159 жилищни сгради, което е със 17% над броя им за същия период на миналата година. Броят на жилищата в тях е дори с 65,7% повече спрямо година по-рано, а разгърнатата им застроена площ е с 55,5% по-голяма.

Най-голям брой разрешителни са издадени в най-големите градове. Начело е столицата, следвана от Пловдив, Бургас, Варна, Благоевград, Перник, Стара Загора и др., пише "24 часа".

По принцип издадените разрешителни невинаги означават и започнало строителство, защото специално при жилищните сгради валидността на документа е 10 години и понякога първата копка може да се забави доста.

Това обаче не се е случило тази, показват данните. Започналото строителство на нови жилищни сгради също се увеличава през третото тримесечие, само че с 14,9% спрямо година по-рано, а броят на жилищата в тези сгради е с 35,2% повече.

През третото тримесечие нарастват и броят на издадените разрешителни, и започнатият строеж на административни сгради. Това невинаги означава офис сгради, може да става дума и за самостоятелни търговски обекти или частни сгради, които не са нито жилищни, нито служат за производствени цели.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).