Пловдив - отличник в борбата за по-малко изоставени деца

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
14:51 / 27.07.2016
3336
Категоричен успех в процеса на деинституционализацията отбеляза Община Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg

"През март 2013 година закрихме първия дом за деца лишени от родителска грижа в Пловдив - "Рада Киркович", капацитетът на други два - "Мария Луиза" и "Олга Скобелева" пък бяха намалени сериозно", похвали се зам.-кметът Георги Титюков

"Имахме проект "Детство за всички", по който бяха изградени и 6 къщички, а домът за медикосоциални грижи за деца до 3 години бе напълно закрит и заменен с два центъра за деца с потребност от постоянна медицинска грижа с общ капацитет за 16 деца. И още - 26 деца са настанени в професионални приемни семейства. Вече подписахме и договор за 708 000 лева безвъзмездна помощ за услугите за ранно детско развитие", отчете още той.

"Ще продължим да полагаме грижата за децата на Пловдив и ще следва стриктно стратегията за деиснтитуционализацията", категоричен бе той.

Посланикът на Великобритания Ема Хопкинс също сподели добрите практики, с които днес пловдивските домакини я запознаха.

Всъщност градът под тепетата е първата й спирка от няколкомесечна обиколка из страната, за да се запознае с развитието на процеса.

"Процесът е интересен за хората във Великобритания. Той бе породен от филма на BBC за забравените деца на България, получил значителен отзвук не само на Острова, но и по цял свят", сподели тя. 

Основната идея е, че институциите са лоши за децата. 

"Най-добре е малучганите да се развиват в естествената им среда и в семейството и ако може да им осигурим това, би било чудесно." 

Тази сутрин посланик Хопкинс посети Центъра за обществена подкрепа "За деца и родители" - Пловдив и се запозна подробно с работата на специалистите, предлагащи помощ за деца и семейства в риск. След това бе гост и на две семейства от Шекер махала, а в УМБАЛ "Пловдив" пък й бе представена програма за бъдещи родители, както и програма за провинция на изоставянето на новородени.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).