Пловдив отбелязва Световния ден на редките болести! Да бъдем съпричастни

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:09 / 25.02.2019
2441
Всяка година последният ден от месец февруари се чества Световен ден на редките болести. Кампанията на инициативата за увеличаване на осведомеността на населението относно редките болести е създадена от EURORDIS и нейния Съвет на националните сдружения през 2008 година. Тази година инициативата е под мотото "Show your rare, show you care" – "Покажи твоята рядкост, бъди съпричастен?“.

За рядко заболяване се счита всяко, което засяга по-малко от 1 на 2000 граждани. Повечето редки болести са генетични и присъстват през целия живот на човека, дори ако симптомите не се появят веднага след раждането. Редките заболявания се характеризират с голямо разнообразие от симптоми и признаци.

Катедрата по Микробиология и Имунология на МУ-Пловдив и Лабораторията по Клинична имунология УМБАЛ "Св. Георги"- Пловдив,  активно участват в обучението, диагностиката и лечението на хората с редки имуномедиирани болести – първични имунни дефицити (ПИД).

На 28 февруари, четвъртък, от 13 часа пред Община Пловдив е организирано мероприятие за отбелязване на Деня на хората с редки болести от Национален алианс на хора с редки болести, Асоциация НАЕ (наследствен ангиоедем),   Община Пловдив, Професионална гимназия по хранителни технологии и техника, Група "Персенк", представители на пациентски организации и членове на техните семейства. В знак на солидарност към милионите болни по света, присъстващите ще се включат в масовото вдигане на ръце, което се осъществява по едно и също време в цяла Европа, а в небето ще бъдат пуснати разноцветни балони, символизиращи хилядите видове редки болести.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Богата културна програма, кебапчета и бира в парк "Лаута"
Адвокатката на Караджов: Предполагаме, че има оръжие и заплашва, ...
Домът на бившия полицай Венцеслав Караджов е блокиран от полиция,...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Кметът на Пловдив ще посрещне Стефка Костадинова
Кметът на Пловдив: При 200 км/ч е невъзможно


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).