Plovdiv Jazz Summer продължава с три концерта в Марково

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:51 / 10.08.2022
854
За първа година се провежда лятното издание на Plovdiv Jazz Fest. В началото на август в Пловдив бе неговата първа част. Plovdiv Jazz Summer обаче продължава и в края на месеца, този път в село Марково в близост до Пловдив. Между 26 и 28 август ни очакват два камерни градински концерта на Димитър Льолев квартет и Даниела Белчева, както и голям безплатен концерт в центъра на селото на Теодосий Спасов джаз квинтет.

Началото на тази втора част от летния фестивал на 26 август от 20:00 ч. ще постави концертът на Димитър Льолев (саксофон), Антони Дончев (пиано), Борислав Петров (ударни) и Борис Таслев (контрабас). Съвсем тематично в камерна и градинска атмосфера на ул. "Панорамна“ 60 (във вилната зона, село Марково) те ще представят авторския албум на саксофониста Димитър Льолев – "Родополоджи“ (2014 г.). Той описва музиката в албума като симбиоза на взаимното проникване между родопския фолклор и джаза.

Освен саксофонист Димитър Льолев е още композитор и аранжор. Той е роден в Пловдив, където завършва Музикалното училище и Музикалната академия. През 2002 г. продължава образованието си в Консерваторията Prins Claus в Грьонинген, Холандия. Там учи в програмата “New York Comesto Groningen". Димитър Льолев има четири авторски албума, последният - Some Story бе записан по време на пандемията през 2020 г.

На следващия ден (27 август) в центъра на село Марково на открита сцена пред НЧ "Алеко Константинов – 1907“ (ул. "Захари Стоянов“ №63) ще прозвучи музиката на Теодосий Спасов джаз квинтет, в който участват някои от най-добрите пловдивски джаз музиканти от новото поколение като Мирослав Турийски (клавишни), Александър Леков (бас), Начо Господинов (ударни), както и Ангел Демирев (китара). Концертът ще започне в 20:00 ч. и входът ще бъде свободен.

Последният концерт от програмата на Plovdiv Jazz Summer ще бъде отново в камерната градинска атмосфера на ул. "Панорамна“ 60 в село Марково. Там ще чуем втория албум на Даниела Белчева – “Silver Button", заедно с Милен Кукошаров (пиано), Димитър Семов (барабани) и Михаил Иванов (контрабас). Това е вторият албум на варненската певица, който е провокиран от съвместната ѝ работа с тримата джаз музиканти. Всички песни в новата им продукция са по текст, музика и в изпълнение на Даниела Белчева. В по-голямата си част аранжиментите са дело на Димитър Семов и всеки от останалите музиканти допринася с идеи и начина си на музициране. Текстовете в албума притежават характерен лиричен почерк и отразяват биографията на своята създателка, живяла години в Северна Европа, откъдето може да се каже, че е попила минималистичния щрих в музиката си.

Програма 26-28 август

26 август | 20:00 ч. | ул. "Панорамна“ 60, вилна зона, село Марково

Камерен градински концерт на Димитър Льолев квартет // "Родополоджи“ 

Антони Дончев, Борислав Петров, Борис Таслев

Билети в мрежата на Еventim и онлайн

27 август | 20:00 ч. | Открита сцена, площад село Марково (ул. "Захари Стоянов“ №63)

Концерт на Теодосий Спасов джаз квинтет

Ангел Демирев, Мирослав Турийски, Александър Леков, Начо Господинов

Вход свободен

28 август | 20:00 ч. | ул. “Панорамна" 60, вилна зона, село Марково

Камерен градински концерт на Даниeла Белчева // “Silver Button"

Милен Кукошаров, Димитър Семов, Михаил Иванов

Билети в мрежата на Еventim и онлайн

Plovdiv Jazz Fest и Plovdiv Jazz Summer се провеждат с подкрепата на Община Пловдив и са част от Културния календар за 2022 г.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).