Площадът пред храм "Св. Никола" ще се казва "Димитър Киров"

Автор: Васил Динев
Коментари (2)
10:35 / 23.06.2016
2540
Площадното пространство пред църквата "Св. Никола" (граничещо с улиците "Митрополит Паисий" и "Генерал Тошев) ще се преименува на "Димитър Киров", научи Plovdiv24.bg.

Това се очаква да стане с решение на Общинския съвет. Проекторешението е изготвено предвид факта, че през 2015 г. се навършиха 80 години от рождението на големия български художник.

Живописта на Димитър Киров го свързва с най-значимите представители на Пловдивската школа от 60-те години на миналия век. ДиКиро, както още е известен, е част от групата пловдивски художници, смятани за проводници на западната култура в изкуството, за ексцентрични и провокативни творци, неподвластни на клишетата.

Киров създава множество мозайки и фрески в различни обществени сгради в Пловдив, Чирпан, Ботевград, София и други. Автор е на стенописа и фасадното сграфито в Старинен Пловдив, на стенописното пано, секо, във фоайето на Концертната зала "Из културната история на Пловдив", на сграфитото в къща-музей "Пейо Яворов" в Чирпан, мозайката "Родопска песен" във фоайето пред Зала 2 на НДК и др.

Носител е на редица национални и международни почетни награди и отличия. Произведенията му се намират в музеи и частни колекции в България и в целия свят.

На 21 май 2010 година, в къща Стамболян в Старинен Пловдив, бе открит музей на Димитър Киров. Къщата е ремонтирана със средства на община Пловдив и в постоянната експозиция са представени множество живописни платна и мозайки.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
От ЕВН са изпратили заявление за нови цени на парното в Пловдив
"Мис България - Пловдив" 2024 е свикнала с нощните смени, работи ...
Руснака е в тежко състояние, опериран е по спешност в Пловдив
Майката на оцелялата от катастрофата на "Руски": Стана чудo!
Обилни валежи в Пловдив за сряда
Костадинов: За Пловдив нашата цел са 3 мандата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).