Плавен строителен възход в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:01 / 05.03.2017
14560
Завземането на територии от фирмите от IT сектора и изнесените центрове за услуги извън София започна като ясна тенденция през 2014 г. Компании се насочиха към Бургас и Варна, но Пловдив се очерта като най-предпочитаната дестинация извън столицата за фирмите от сектора. Интересът на тази индустрия към града под тепетата като втора, а в някои случаи и първа, локация за развиване на бизнеса й насърчи строителната активност в Пловдив, основно от местни компании. Освен предприемачите някои дружества също търсят решения и строят сгради за собствено ползване заради липсата на достатъчно качествени офиси в града. Търсенето вдигна наемите през последните две години, но все още те остават по-ниски от софийските.

Заради свитото предлагане няма много нови наемни договори за големи площи в офиси клас А. По данни на Forton регистрираните сделки в Пловдив и Варна в такъв тип проекти представляват по-малко от 5% от пазара през 2016 г. Очакването обаче е все повече компании от IT и BPO сектора да продължат да се насочват към Пловдив, което ще доведе и до повече нови сгради от висок клас.

Доказателство за това са и данните на Националния статистически институт (НСИ), от които се вижда, че най-много разрешителни за нови офис здания в периода октомври - декември 2016 г. са издадени точно в Пловдив - 7, следват София, Варна и Хасково с по 4. "Като квадратура обаче те все още не отговарят на изискванията на големите компании и нуждата от качествени мащабни проекти в града остава незадоволена", отбелязва Николай Неов, мениджър "Офис площи" в MBL|CBRE.

Докато през 2016 г. търсенето беше донякъде балансирано, защото бяха пуснати в експлоатация две големи бизнес сгради клас А - "Кепитъл сити център 2" и Office Park Plovdiv, сега градът отново трупа дисбаланс в предлагането на офиси. Повечето големи офис сгради са почти 100% заети, а малкото незаети площи ще са достатъчни да отговорят на търсенето в съвсем краткосрочен план. Към момента от Forton регистрират около 50 000 кв.м клас А офис площи в Пловдив. От Colliers International пък посочват, че към края на 2016 г. обемът за сгради клас А и Б е малко под 200 000 кв.м. "През последната година обемът нарасна с близо 15 000 кв.м със завършването на Office Park Plovdiv със 75% заетост и реконструкцията и доизграждането на Lime Office Center - със 100% заетост", коментира пазарната картина Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" във Forton.

Общо започнатите строежи и заявени проекти пък са с площ около 36 000 кв.м, изчисляват от Forton. "Това е обем, който разпределен напред в годините, не се очаква да доведе до пренасищане на пазара с нови площи", прогнозира Пашова. Според експерта пазарът в Пловдив, макар и интересен за наематели, се развива с по-умерени темпове от този в София и това се отчита от предприемачите при планираните инвестиции.

Нови компании наематели навлизат трудно на пазара, въпреки че интерес има. През последните месеци пазарът е движен основно от премествания и разрастване на вече присъстващи в Пловдив дружества.

Поради активното търсене на наемателите, много от инвеститорите в офис проекти обмислят следващи фази. "Пример е "Галакси инвестмънт груп" за Office Park Plovdiv, който в момента е на етап проектиране", посочва Пашова. И припомня, че имаше планове и за пристрояване на офис част към мол Galeria Plovdiv, но към момента няма яснота около развитието на сградата.

Сред предстоящите проекти в Пловдив е и инвестицията на строителната компания "Сиенит", която е пуснала за продажба и наемане на офис сграда с площ от 7000 кв.м и подземни паркинги, която ще бъде готова през третото тримесечие на годината. Проектът се намира срещу Пловдивския панаир и към момента 40% от офисните и търговски площи са продадени. "Опцията за дългосрочен наем също е налична, но разглеждаме вариантите в зависимост от нуждата на клиентите", обясни пред "Капитал" Владислав Кънчев, специалист "Развитие проекти" в "Сиенит". От фирмата посочиха, че отчитат запитвания от аутсорсинг сектора за разширяване в града, но все повече и за преместване от столицата. "Със сигурност интересът от този тип компании расте", категоричен е Кънчев.

Американската компания за микропроцесори Sibiz пък започна строежът на собствена офис сграда в края на септември. Плановете са грубият строеж да бъде завършен до края на годината, а прогнозната стойност на инвестицията е 15 млн. лв. Теренът, върху който ще изникне 30-метровата офис сграда, беше купен от общината на търг през януари миналата година за 813 хил. лв. Според първоначалния план строежът трябваше да започне през октомври 2015 г. и сградата да бъде завършена през 2017 г. Въпреки закъснението, проектът не се е променил.

Сред големите наематели в града са дружества като TELUS, Speedflow, Aii Data Pro, Scale Focus, Sofica Group, SBTech, 60K и др. Преди няколко месеца украинската софтуерна компания Speedflow също обяви, че изцяло мести бизнеса си там, водейки със себе си част от служителите си и с намерение да назначи 50 местни специалисти.

През май миналата година ТELUS International Europe откри офиса си в Пловдив в Capital Trade Center. Пространството, което аутсорсинг компанията наема там, е 2500 кв.м, разположени на три етажа. "Когато започнахме да търсим нова сграда за офиса ни, определено, нямаше достатъчно предлагане. Дълго време търсихме сграда клас А в Пловдив. Имаше само няколко нови строежа, като повечето бяха или с късна дата на завършване или с квадратура, която е малка за плановете ни за растеж", разказа пред "Капитал" президентът на TELUS Ксавие Марсенак.

Основният критерий, който компанията е искала да покрие, е бил свързан с класа на сградата и с това да осигурят достатъчно удобство за служителите си. "Искахме да покрием стандартите, които поддържаме и в другите ни офиси - достатъчно просторни помещения, място за фитнес, йога зала, зони за почивка и за обучения. В момента на всеки етаж в офиса ни там имаме достатъчен брой зали за срещи, както и обособени кътове за почивка, вдъхновени от последните тенденции в офисния дизайн", коментира Марсенак.

В момента за компанията в Пловдив работят над 250 души, като дългосрочните й планове за развитие са тясно свързани с града. "И в момента имаме много отворени позиции за офиса ни там и планираме да растем още", заяви президентът.

Източник: в.Капитал


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).