Пламен Моллов: България винаги се стреми към налагане на качествени вина

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
16:37 / 27.11.2010
2229
България винаги се стреми към налагане на качествени вина. Така председателят на Националната лозаро-винарска камара Пламен Моллов отговори пред журналисти в Пловдив на въпрос може ли България да наложи качествени вина на външния пазар. Моллов добави, че неслучайно, когато трябваше да определим мерките за подпомагане на винарския бранш, една от тях е била налагане на мярка за възможност на промоция на българските вина. За съжаление, тя все още не е използвана, защото се оказа много трудно налагането на модели за промоция на вината, каза Моллов. За това у нас винарите нямат достатъчно опит, смята той. Но този опит не е голям и в европейските страни, посочи Моллов. Тези, от които България се учи, са новите винарски страни. Те са най-системни в своите усилия да налагат качествена продукция, смята Пламен Моллов. Въпреки това, обаче България налага своите вина чрез индивидуалните действия на водещите изби у нас, които в крайна сметка определят структурата и облика на бранша, каза председателят на камарата. Доказателство за това са престижните награди, отличия и награди, които български вина получават на международни изложения постоянно и по тази причина нямаме основания да не се гордеем, с това което постигаме. Националната лозаро-винарска камара организира национални конкурси ежегодно, на които журито е интернационално, като идеята е освен да бъдат отличени вината, тази култура чрез водещи енолози в журито да се пренесе в тези страни и те да го налагат чрез техните публикации по света. Пламен Моллов бе сред официалните лица при откриването на "Дефиле на младото вино" в Старинен Пловдив. По думите му, днешното събитие, което се провежда за втора година, има амбицията да стане интернационален конкурс. Организаторите ще се опитат да разширят участието в него.Това, по мнението му, е най добрата възможност за реклама на българското вино. Разбира се, младото вино никога не носи всички характеристики на качественото вино, но е важна традицията. Тази инициатива е важна, за да се говори за традицията и виното, за продукта, който ни прави горди, че сме българи. Защото не са много страните, които са познати като винарски страни. А ние сме такава и можем да се гордеем с това. По-добра реклама от това няма, каза Моллов.

На "Дефилето на българското вино" в Пловдив се представят 50 вида вина на 20 винарски изби у нас, след тях и такива, които са се наложили на външния пазар.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (1)

Още по темата (11):
29.11.2010 Връчиха златни рицарски граала на "Дефиле на младото вино" 2010
28.11.2010 Днес награждават победителите в Дефиле на младото вино
27.11.2010 Фестивалът "Дефиле на младото вино" започна днес
27.11.2010 Любозар Фратев: "Дефилето на виното" е симбиоза между културния и винения туризъм
24.11.2010 5000 посетители очаква второто "Дефиле на младото вино"
16.11.2010 Винари ще представят реколтата си на "Дефиле на младото вино" в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Най-новото археологическо бижу на Пловдив се показа в целия си бл...
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).