Пациентите в неврологията на УМБАЛ "Св. Георги" нямат оплаквания за храната

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:29 / 08.08.2008
2822
Седмичното меню се назначава от диетолог, дневният порцион отговаря на препоръчителния режим, констатира проверка на УМБАЛ "Свети Георги" в клиниката.

Пациентите нямат оплаквания към храната или грижите, които се полагат за тях по време на болничния им престой в УМБАЛ "Свети Георги". Това сочат резултатите от експресно проведената анкета днес в неврологичното отделение на Университетската болница в Пловдив. Повод за нея е изпратено писмо в редакцията на вестник "Марица", в което болните от диабетна полиневропатия се жалваха от дневния порцион.

Анкетата е анонимна и в нея участваха 15 пациенти от неврологичното отделението, подчерта доц. Никола Ананощев, заместник-директор на болницата по лечебната част. Според нея жалбите са предизвикани умишлено и тенденциозно.

Порционът на ден от 2,70 отговаря на всички утвърдени държавни стандарти, а храната за болните от диабет се назначава от диетолог, обясни доц. Ананощев. Като цяло пациентите не са запознати с препоръчителния хранителен режим за тяхното заболяване и не спазват съветите на специалистите вкъщи, добави тя.

Не отговоря на истината и твърдението, че пациентите се хранят ежедневно с филия хляб с маргарин или лютеница, потвърди и доц. Ананощев. Днес той, заедно с икономическия директор Дора Икономова и главната сестра на УМБАЛ "Свети Георги" Ирен Миленкова, провериха как се спазват предписанията на специалистите в Клиниката по неврология.

В клиниката, както и в цялата болница се изпълняват 15-те утвърдени основни диети за лечебно хранене. Те не се съобразяват с вкусовите предпочитания на пациента, а с нуждите на неговото заболяване. Това понякога поражда неудовлетвореност от болничното меню, заяви доц. д-р Никола Ананощев. За диабетно болните белият хляб, както и тлъстите меса, салами са изключени от принципите на диабетното хранене. Седмичното меню е разнообразно и включва супа, печено пиле или яхния, кисело мляко и зеленчуци, богати на витамин В, обясни зам.-директорът по лечебната част. Храната е винаги прясна и съобразена с вида на хроничното заболяване на пациентите в лечебното заведение, добави той.

Смущаващ е фактът, че пациентите, които са подали оплакване за храната, не са информирали за проблема нито началника на клиниката, нито ръководството на болницата, каза доц. Ананощев. Въпросната жалба ни дава основание да засилим съществуващия контрол и изисквания по реализацията на болничното хранене. Ръководството в лицето на изпълнителния директор доц. д-р Илия Баташки ще преразгледа отново съществуващите менюта и ще направи всичко възможно за тяхното подобряване, увери доц. д-р Никола Ананощев.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Гръмотевици раздират небето над Пловдив, порой се излива над град...
Живеещите на тази улица в Пловдив пропищяха: Аман вече!
Първи кадри от мястото на инцидента между мотор и камион в Пловди...
Георги Георгиев и Деница Николова: Околовръстното на Пловдив е пр...
Христо Радков пред Plovdiv24.bg: Глобите на шофьорите от последни...
Сигнал: Голяма нередност на матурата по английски


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).