ПУ "Паисий Хилендарски“ открива 10 нови магистърски програми

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:11 / 16.09.2018
5453
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Пловдивският университет стартира новата академична 2018/2019 г. със 136 магистърски програми, 10 от които са нови.

Пет са новите магистратури във Философско-историческия факултет на висшето училище. Първата е "Философия и литература“, изцяло структурирана в синхрон с една от новите тенденции да се подготвят кадри за сферата на хуманитаристиката. В рамките на два семестъра  студентите ще получат едновременно по-широка и по-задълбочена интердисциплинарна подготовка, която да им бъде от полза за професии в сферата на филологическото, философското и гражданското образование, за работа в медиите, неправителствените организации, издателствата и др. Магистърската програма се администрира от Катедра "Социология и науки за човека“, неин ръководител е гл. ас. д-р Валентин Аспарухов.

Към същата катедра е и друга нова магистратура - "Гражданско образование“, с продължителност 3 семестъра. Тя е разработена като отговор на въвеждането на дисциплината "Гражданско образование“ в учебния план на средните училища от 2020 г. Експертите по гражданско образование обаче ще бъдат необходими навсякъде, където ще трябва да се взимат управленски решения, чийто залог е човекът и неговите взаимодействия в обществото.  Ръководител на програмата е доц. д-р Стойка Пенкова.

"Европеистика“ е интердисциплинарна 3-семестриална магистърска програма, продукт на сътрудничеството между социолози и юристи от Пловдивския университет. Завършилите ще имат възможността с предимство да се реализират в държавните органи, осигуряващи европейските приоритети на България, в политическата система на страната, в европейските институции и администрация, в български и международни/европейски бизнес организации, в политическата журналистика, в мозъчни тръстове и НПО. Ръководители на програмата са доц. д-р Тихомир Митев и д-р Пламен Нанов.

Два семестъра във варианти по държавна поръчка и платено обучение е магистърската програма "Православие – традиция и съвременност“. Завършилите могат да продължат обучението си в образователна и научна степен "доктор“ в страната и в чужбина, да се реализират като висококвалифицирани учители по религия в държавни, общински и частни училища, да работят в общински звена и структури в областта на образованието, културата и хуманитарните дейности, да се реализират като експерти по проблемите на опазването и съхраняването на паметниците на църковното изкуство. Специалността се администрира от катедра "Теология“, ръководител на програмата е проф. д.т.н. Апостол Делипапазов.

Магистърската програма "Маркетингови изследвания: практически приложения в бизнеса“ се изучава в рамките на 2 семестъра. В учебния план са използвани методологиите на водещи в световен мащаб маркетингови компании като GfK, Nielsen и др. Магистратурата е съобразена с изискванията на Европейската система за трансфер на кредити (ECTS) и позволява трансфер на кредити от други специалности и ВУЗ. Успешно завършилите могат да работят в маркетингови и изследователски агенции, в изследователски отдели в публичната администрация и НПО, както и в отдели по маркетинг и проучвания в големи индустриални и финансови компании. Ръководител на програмата е д-р Светослав Славов.

Две нови магистърски програми разкрива и Биологическият факултет на ПУ "Паисий Хилендарски“ – "Антропогенетика и родословие“ и  "Екология и опазване на екосистемите“ на английски език. Първата се предлага в два варианта – 2 семестъра за специалисти и 4 семестъра за неспециалисти. Дипломираните магистри по антропогенетика и родословие ще могат да се реализират като биолози със специфични познания по генетика, антропогенетика, биологична и историческа генеалогия, мутации и мутационни фактори, популационна генетика на човека, компютърно моделиране в генеалогията и др. в сферата на общобиологичното познание и образованието. Ръководител на програмата е проф. д.б.н. Евгения Иванова.

Новият момент в магистърската програма "Екология и опазване на екосистеми“ е, че ще се изучава 2 семестъра изцяло на английски език. Насочена към две целеви групи: граждани на ЕС, които говорят английски, и лица от страни извън ЕС, говорещи английски, затова всички академични курсове са на този език. Ще ги водят специалисти по екология и опазване на природните екосистеми от Биологическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“, Аграрен университет - Пловдив, институтите на БАН, МОСВ, екологични консултантски фирми и НПО, което ще гарантира адекватността на учебния процес. Ръководител на програмата е доц. д-р Гана Гечева.

Физико-технологичният факултет на ПУ "Паисий Хилендарски“ открива три нови магистърски програми с изцяло практическо приложение. Магистратурата "Учител по инженерни дисциплини“ с продължителност 2 семестъра се предлага по държавна поръчка и платено обучение, в редовна и задочна форма. Учебната програма осигурява педагогическа подготовка на специалисти инженери, което им позволява да работят като учители по специалността, която са завършили. Ръководител на програмата е доц. д-р Желязка Райкова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).