ПУ „Паисий Хилендарски” откри академичната си година с 3200 студенти

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:36 / 28.09.2008
2485
Скъпи първокурсници, днес ставате членове на една от най-могъщите български образователни структури - втория по големина и значимост в страната университет и най-големия за Южна България. Вие имате и уникалния шанс да се запознаете с един древен град - Пловдив, с духовността и културата, които от хилядолетия процъфтяват тук. Защото знанията не се придобиват само в аудиториите и семинарните зали. Това каза по време на откриването на 48-ата академична учебна година на ПУ „Паисий Хилендарски" ректорът проф. дфн Иван Куцаров.

Пловдивският университет е от класически тип и в него са представени четирите основни направления във висшето образование - хуманитарно, природно, обществено и техническо, разпределени в 9 факултета, 2 филиала и един колеж, заяви проф. Куцаров.

Освен студенти и преподаватели на тържествената церемония днес в Концертна зала на пловдивската филхармония присъстваха още заместник-министърът на образованието и науката доц. Ваня Добрева, министърът на транспорта и съобщенията Петър Мутафчиев, Негово високопреосвещенство митрополит Николай, депутати, представители на местната власт и областната управа.

По традиция, под звуците на студентския химн, абсолвентите на Пловдивския университет връчиха на новия випуск символите на висшето училище - Паисиевата „История славянобългарская", знаме и ключ.

Вие сте щастливи, че имате за свой патрон една ярка звезда - Свети Преподобни Паисий Хилендарски, каза пловдивският митрополит Николай. Никога не забравяйте своята вяра, род и език и усилията ви ще бъдат възнаградени, допълни владиката.

Вече сте част от един университет с традиции, превърнал се в средище на духовността и културата в Южна България, приветства студентите заместник-министърът на образованието доц. Ваня. Обучението в Пловдивския университет дава възможност за развитие на професионалните кадри. Вие сте бъдещите икономисти, политици, културни и обществени дейци на България. С тези думи се обърна към присъстващите първокурсници министър Петър Мутафчиев.

С приети 3200 първокурсници стартира днес академичната си година Пловдивският университет „Паисий Хилендарски". Записали сме и 56 души с доказан български произход - от Молдова, Западните покрайнини и Украйна, съобщи началникът на Учебен отдел Димитър Бойков. Голям интерес към нашите учебни програми тази година проявиха и млади хора от Гърция. В подготвителните ни курсове по български език се записаха 150 от Южната ни съседка, допълни Бойков. След като преминат обучението по писмен и говорим български, догодина чужденците ще се запишат в желана от тях специалност.

Тази година Пловдивският университет обяви държавен прием за 2 456 бакалаври в редовна форма на обучение и 593 - в задочна, уточниха от Учебен отдел.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Кметът на "Южен" с апел към жителите на района
Той се завърна: Нагъл шофьор отново паркира в абсолютно нарушение...
Кандидатите на ГЕРБ в Пловдив: Транспортът трябва да е национален...
Пловдивски бизнесмен към шефа на полицията: Ще изляза на протест ...
Мощна офанзива на "Модър-Царевец"
Важни срокове за гласуване в подвижни секции, по настоящ адрес и ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).